Ecetes szilva

Annyira jó, hogy mifelénk úton-útfélen szilvafák nőnek, s a temésük azé, aki legelőször leszedi őket...Szóval panyolai szilva ide vagy oda, itt a bakonyalján is teremnek bőségesen a szilvafák, nem is kell ültetni őket...Ember lánya kell csak, aki bemászik a dzsumbujba, csalán közé, vadrózsa tövisei közé és gyönyörűségesen leszedi, lerázza a szilvát. Kék-zöld leszek közben, a kezem több sebből vérzik, feldagad a tüskéktől, lábamszára összekaristolva a vadnövényektől, a szilva mégis az enyém lesz, és üvegbe zárva megőrzöm a nyár ízeit vele. Így megy ez már évek óta, így lesz minden évben szilvalekvárom és most ecetes szilvám is.
Az ecetes szilva nálunk fogalom. Felülír mindenfajta savanyúságot. Ezt jól kell elkészíteni! Meg kell őrződni a szilva rugalmasságának és édeskés ízének, a felöntőlének pedig kellőképpen savanykásnak-fűszeresnek kell lennie.
Nálam így készült, édesanyám receptje szerint:

A szilvát alaposan megmosva kifőzött üvegekbe halmozom, tömörítem. A szilva mennyiségétől függően a felöntőléhez literenként 35 dkg cukrot, 4-5 szem egész borsot, 1-2 szem szegfűszeget forralok fel 1 dl borecettel. A lehűlt lét öntöm a szilvára, tetejére késhegynyi tartósítószert teszek. - Ilyen mennyiség mellett nem kell a szívünkhöz kapni.
Télen húsételekhez, ragukhoz nagyon jó előkapni, de pikáns-édeskés íze miatt "önmagában" is nagyon finom!

Megjegyzések

  1. Nagyanyám szokott eltenni, majd én is. Aztán már nem volt rá evő, s magam miatt nem tettem el. Én szerettem, s nagyanyám főleg disznóságokhoz, hurka, kolbász tette fel. Néha eszembe jut, hogy ismét ki kellene próbálnom.

    VálaszTörlés
  2. Édes Istenem! Nagyanyám ecetes szilvája, aminek a receptjét a sírba vitte... Úgy kellett őrizni, mert felettük volna magában. Rántott hús mellé kaptuk. Nem csodálom, hogy nálatok fogalom!

    (Igaz, valószínűleg már az a bácsika sem él, aki az elmúlt években szokta hozni az "igazi" kék szilváját itt a piacra, egy vagy max. két alkalommal, ütött-kopott kartonkosarakban, ahol sáskaként vetettük rá magunkat a többi asszonnyal. Azóta sem láttam itt ilyen szilvát. Ha hazai ízekre vágynék, marad a magyar bolt szilvalekvárja...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Móni, hogy ezzel a bejegyzéssel régi szép emlékeket sikerült megidéznem, és hogy újból kommenteltél a blogomon:)))
      Régen adtál már hírt magadról...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés