Füstölt nyúlcomb
Április óta készítünk füstölt pisztrángot a házilag gyártott füstölőnkkel, és a hideg füstön sajtjaimnak is igazi füstízt tudok már adni, így ritkábban használom a gyári füstaromát..
Egy ideje izgatott már a gondolat, hogy ha nem is disznósonkát, de nyúlcombot füstöljek a masinámmal. Így változatosabbá tehetem a nyúl- és egyéb ételeinket is.
Azért a technológiát nem ismervén, nekiálltam kutakodni a neten, illetve érdeklődtem a faluban is, de meglepő módon, nagyon kevés információra bukkantam. A nyúlcomb füstölés úgy látszik még gyerekcipőben jár:))) A neten talált receptek sem adtak teljes leírást, és telefonos megkereséseimre is csak hímelő-hámoló megoldásokat kaptam, azaz, csak eseti próbálkozások voltak másoknál is.
Így tehát, ha nem is teljesen, de a saját fantáziánkra kellett hagyatkoznunk a portéka előállításánál.
Így álltunk neki:
16 db hátsó nyúlcombot 2 éjszakára páclébe tettem, ami 4 liter felforralt vízben oldott 60 dkg sóból, pár darab babérból és fél marék egész borsból állt. A pácot hagytam kihűlni, s ezután tettem bele a combokat. Teljesen el kell lepnie a páclének a húst.
Két nap múlva kivettem s alaposan letörölgettem a combokat, majd felszereltem őket a kampókkal, és farúdon további 1 napig száradni hagytam.
A következő napon kezdtük a tényleges füstölést. Gyümölcsfaforgácsot és fát használtunk (szilvát és cseresznyét). Amikor a hőmérséklet mérséklődött 80 fokra, akkor tettük be a husikat.
Amint látszik, a fő-füstölő mester jófajta somlaival locsolgatta - na nem a parazsat, hanem a bendőjét, ezzel az ősi szertartással segítvén az égiek áldását kérni tevékenységünkre:))
Jó egyórányi füstölgés-szellőztetés ceremónia után - s mert a combocskák a felére zsugorodtak, befejezettnek tekintettük a füstölést.
Fenséges illatúan vettük ki a nyúlsonkát a füstről, majd pár darabot előhagyván, a többit egyenként fóliába csomagolva lefagyasztottam.
A legelső darabok egy egyszerű babfőzeléket ízesítettek, így hát megállapítottuk, hogy sikeres volt a füstölés, ezután is követhetjük ezt a technológiát.
A következő füstölt nyúlcomb egy pásztortarhonyába került, de ez már egy következő bejegyzés lesz...
Egy ideje izgatott már a gondolat, hogy ha nem is disznósonkát, de nyúlcombot füstöljek a masinámmal. Így változatosabbá tehetem a nyúl- és egyéb ételeinket is.
Azért a technológiát nem ismervén, nekiálltam kutakodni a neten, illetve érdeklődtem a faluban is, de meglepő módon, nagyon kevés információra bukkantam. A nyúlcomb füstölés úgy látszik még gyerekcipőben jár:))) A neten talált receptek sem adtak teljes leírást, és telefonos megkereséseimre is csak hímelő-hámoló megoldásokat kaptam, azaz, csak eseti próbálkozások voltak másoknál is.
Így tehát, ha nem is teljesen, de a saját fantáziánkra kellett hagyatkoznunk a portéka előállításánál.
Így álltunk neki:
16 db hátsó nyúlcombot 2 éjszakára páclébe tettem, ami 4 liter felforralt vízben oldott 60 dkg sóból, pár darab babérból és fél marék egész borsból állt. A pácot hagytam kihűlni, s ezután tettem bele a combokat. Teljesen el kell lepnie a páclének a húst.
Két nap múlva kivettem s alaposan letörölgettem a combokat, majd felszereltem őket a kampókkal, és farúdon további 1 napig száradni hagytam.
A következő napon kezdtük a tényleges füstölést. Gyümölcsfaforgácsot és fát használtunk (szilvát és cseresznyét). Amikor a hőmérséklet mérséklődött 80 fokra, akkor tettük be a husikat.
Amint látszik, a fő-füstölő mester jófajta somlaival locsolgatta - na nem a parazsat, hanem a bendőjét, ezzel az ősi szertartással segítvén az égiek áldását kérni tevékenységünkre:))
Jó egyórányi füstölgés-szellőztetés ceremónia után - s mert a combocskák a felére zsugorodtak, befejezettnek tekintettük a füstölést.
Fenséges illatúan vettük ki a nyúlsonkát a füstről, majd pár darabot előhagyván, a többit egyenként fóliába csomagolva lefagyasztottam.
A legelső darabok egy egyszerű babfőzeléket ízesítettek, így hát megállapítottuk, hogy sikeres volt a füstölés, ezután is követhetjük ezt a technológiát.
A következő füstölt nyúlcomb egy pásztortarhonyába került, de ez már egy következő bejegyzés lesz...
Gratulálok az ötlethez és a kivitelezéshez is! A borocskához pedig jó egészséget :)
VálaszTörlésAzon leszek, hogy nálunk ne csak egyszeri fellángolás legyen a füstölt nyúlcomb...
TörlésA somlaihoz pedig szívesen meginvitálunk, ha erre jársz, szinte mindig van a konyhánkon:))
:) köszönöm
TörlésNagyon kreatív megoldás! Ha lesz füstölési lehetőségünk, feltétlen kipróbáljuk! :-)
VálaszTörlésÉrdemes, mert fantasztikus és különleges minőséghez jutunk hozzá! - ha nem vagy disznóhízlaló, mint mi sem.
Törlésszeretném megkérdezni egészben lehet e nyulat felfustolni ? van valakinek tapasztalata kerem irjon ram
VálaszTörlésEgészben még nem próbáltuk a nyulat füstölni, de talán az is működne a fenti módszerrel.
TörlésCsak ételbe jó a füstölt nyúl, vagy közvetlenül is ehető. pl. kenyérrel? Amúgy zseniális ötlet.:-)
VálaszTörlésJól olvasom, egy órányi füstölés elég volt neki?
TörlésIgen, elég volt, viszont ebben az állapotban segítségre van szüksége a puhuláshoz (főzés:))
TörlésKöszi.:-)
TörlésAhhoz,hogy a füstölés után rögtön fogyasztható legyen a nyúl hús a meleg füstölést ajánlanám.
TörlésSziasztok.Füstöltem egész nyulat,nagyon jó lett.Kettőt füstöltem,az egyiket megettem apránként kenyérrel,a másik bablevesbe és kocsonyába kerűlt.Mostmár sokaknak füstölve kell.
VálaszTörlés