Kukorica prósza
Ősi eledel, a már letelepedett, földműveléssel foglalkozó emberek tápdús étke volt, régen végtelenül egyszerűen (kukoricaliszt vagy dara + víz vagy tej), ma már mondhatni, ahány ház, annyi szokás.
Nálam így készült:
20 dkg kukoricadarát felöntöttem kétszeres mennyiségű tejjel és 2 órát állni hagytam, hogy a daraszemek megduzzadjanak.
Sót, és egy evőkanál cukrot, vaníliás cukrot kevertem bele és lassú tűzön főzni kezdtem. Tettem alá platnit is, hogy ne égjen le, és sűrűn kell kevergetni is ugyanezért.
Így is kb. 20 perc, mire a dara megpuhul. Pici vajjal lazítottam az állagán, és belekevertem 2 egész tojást.
Átöntöttem jénaiba és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem. (Kb. negyed óra)
2 dl tejfölt kikevertem őrölt fahéjjal és a prószát megkentem vele, pár percre visszadugtam a sütőbe.
Kihűlés után a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrtam és idei savanykás meggylekvárral tálaltam.
Nálam így készült:
20 dkg kukoricadarát felöntöttem kétszeres mennyiségű tejjel és 2 órát állni hagytam, hogy a daraszemek megduzzadjanak.
Sót, és egy evőkanál cukrot, vaníliás cukrot kevertem bele és lassú tűzön főzni kezdtem. Tettem alá platnit is, hogy ne égjen le, és sűrűn kell kevergetni is ugyanezért.
Így is kb. 20 perc, mire a dara megpuhul. Pici vajjal lazítottam az állagán, és belekevertem 2 egész tojást.
Átöntöttem jénaiba és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem. (Kb. negyed óra)
2 dl tejfölt kikevertem őrölt fahéjjal és a prószát megkentem vele, pár percre visszadugtam a sütőbe.
Kihűlés után a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrtam és idei savanykás meggylekvárral tálaltam.
Zsuzsa, ennél finomabb napindítást rég láttam!
VálaszTörlésÖrülök a jókedvednek, Te is csudás recepteket raktál fel ezen a szép napon:))
TörlésNekem van egy modernebb változatom, de a régi is más, mint a tiéd. Teljesen mindegy, imádom.
VálaszTörlésAnikó, tudom Te nem gasztroblog vagy - amúgy én sem tartom magam annak, bár kétségtelen, hogy sok receptet rakok fel, de csak azért, hogy a leendő vendégeim válogathassanak:)) - ám a Te verziódat is szívesen olvasnám. Puszillak!
TörlésEzt biztosan kipróbálom!! Köszi! :-)
VálaszTörlésKriszti, örülök, hogy itt jártál és jó sütögetést! Ha belefér a gyöngyözés mellett:))
TörlésMit mondjak? Összeszaladt a nyál a számban, mert eszembe jutottak édesanyám prószái...épp a napokban forgattam a kezemben fél kiló kukoricadarát, de mégsem vettem meg, mert nem emlékeztem a receptre.Ma megveszem. Mégis. Köszönöm.
VálaszTörlésNyamiiii! :))))
VálaszTörlésHát az ősi földművelők nem élhettek akkor valami rosszul, hisz ez a recept már a kőlevessel is vetekedik...:-)
VálaszTörlésAzért nem bánom, hogy nem kell kőlevest ennünk:))
Törlés