Falusi tyúkhúsleves a farsangi hagyománykörben

Így farsang táján egyre-másra jelennek meg a népszokásokhoz köthető ételleírások, különösen a gyakorta asztalra kerülő fánkokról. Én most egy másik ételféleségről, a falusi tyúkhúslevesről írnék, ami szintén a hagyománykörbe tartozik, a töltött káposztával és a kocsonyával együtt.
Bár most inkább gyógyhatása miatt főztem, hisz állítólag mindenféle nyavalyára, légzőszervi bajokra jó, de szerintem inkább az erőnlét visszaszerzésére a legalkalmasabb, természetesen szigorúan zsírtalanítva, leszűrve, zöldségekkel tálalva. Mivel a kisördög vírusok formájában már jó ideje kerülget minket, s egyelőre nem használt a kakukkfüves, borsmentaolajos forró lábfürdő és a gyógyteák, vitaminok, gyümölcsök fogyasztása, eme levesemet már többedszerre is bevetettem.
Most leginkább a leves betétjét emelném ki, amit zelleres-vajas habgaluska névre kereszteltem.

Az elkészítése a következő:

Evőkanálnyi vajat elkeverek annyi búzadarával, amennyit felvesz, majd beleütök egy tojás sárgáját és további dara adagolásával nem túl kemény pépet készítek. Sózom, borsozom és vágott zellerlevéllel gazdagítom. Ekkor keverem hozzá a felvert tojáshabot, s állni hagyom egy félórát, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Lobogó, forró vízbe evőkanállal beleszaggatom, majd puhulásig félrehúzom.
Forrón a tányérok aljára szedem, és a leszűrt, aranysárga tyúklevest rámerem.
Mondhatom, mennyei!

Megjegyzések

  1. Jól esne most ez a tál leves. Nézz be kérlek hozzá! (január 7.-ei bejegyzés)

    VálaszTörlés
  2. Barátnőm hozta a katolikus templomból, a Szűzanya üzeneteként H1N1 vírus ellen. Érdemes kipróbálni: két db. szegfűszeg, egy kis gyömbérpor, egy gerezd fokhagyma, leforrázni, a lére citromot facsarunk, s mézet teszünk bele. S máris ihatjuk!!!! Próbáld ki a vírusaid ellen!

    VálaszTörlés
  3. Drága Holdgyöngy! A gyömbért immár személyes gyógynövényemként könyvelem el,(erről majd egy következő poszt fog szólni) a fokhagymáról nem is beszélve, köszönöm az aggódást, a teát ki fogom próbálni. Egyelőre azonban a szeretteimet kell kikúrálnom, s közben talán marad időm magamra is...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés