Rántott kecskesajt
Igyekszem így tél közepe - vagy tán már vége felé ??? :) - egyre több kímélő étket az asztalra varázsolni, egyrészt az ünnepi eszem-iszomok ellensúlyozásaként, s főleg mert vitaminraktáraink kimerülőben vannak. Ilyenkor egyre-másra kerülnek elő a fagyasztóból a nyáron eltett gyümölcsök, zöldségek, és a kamrában sorakozó kompótok sem sokáig fognak már velünk incselkedni. Olyan jó a nyár ízeit velük felidézni! A bőséges folyadékbevitelt rengeteg gyógynövényteával oldom meg, jó részük saját kezűleg gyűjtött. Ez főleg a hársfa és akácvirágteára, a csipkebogyóra és a bodzalevélre vonatkozik, ezek bőségesen teremnek környékünkön.
Most egy tejszínes hagymalevest mutatok be először, ami a következőképpen készül:
5-6 db nagyobb vöröshagymát felkarikázok, és olajon, kevés sóval fedő alatt majdnem pépesre párolom. Házi vegetával és borssal megszórom és kb. 6-7 dl vízzel felforralom. Tojássárgájával elkevert tejszínnel sűrítem, és forrón tálalom. Tetejét vágott petrezselyemmel díszítem.
Ezek az egyszerű, pénztárcakímélő étkek diétában is nagyon jól hasznosíthatók, hisz az emésztést nem terhelik nehéz zsíradékokkal, viszont a tápanyagok jórésze megtalálható bennük. (Bocsánat, tudom, hogy a kecskesajt nem pénztárcakímélő, de mit tegyek, ha nálam mindennap az asztalra kerül Ibikéék jóvoltából:)
Most egy tejszínes hagymalevest mutatok be először, ami a következőképpen készül:
5-6 db nagyobb vöröshagymát felkarikázok, és olajon, kevés sóval fedő alatt majdnem pépesre párolom. Házi vegetával és borssal megszórom és kb. 6-7 dl vízzel felforralom. Tojássárgájával elkevert tejszínnel sűrítem, és forrón tálalom. Tetejét vágott petrezselyemmel díszítem.
Illik hozzá a pirított zsemlekocka, én azonban szezámmagos kifliket csináltam hozzá, melynek receptje az archívumban megtalálható. (Most szalonna és kecskesajt nélkül készült.)
A második fogást a rántott kecskesajt miatt teszem közzé, hisz a rebarbaramártás is szerepelt már a blogomban, igaz, akkor nem főtt rizzsel, hanem krumplipürével.
A 2-3 hete érlelődő kecskesajtom már kiszorított magából annyi savót, hogy szép keményre érett, akár már reszelhető is. Én azonban centis szeletekre vágva, bepanírozva hús helyett adtam a rebarbaramártásos köret mellé:
Hú de nagyon finomakat tálaltál nekünk virtuálisan! Jó lenne az életben is megkóstolni őket :-)
VálaszTörlésHagymalevest én is szoktam készíteni, csak én póréhagymából és "levesbetétként" reszelt sajtot szórok bele.
A rebarbaramártás jó ötlet, ki is fogom majd próbálni. Tavaly az összes rebarbarámat dzsemnek készítettem el, az idén jut a mártáshoz is. Rántott kecskesajtot még nem volt szerencsém kipróbálni, a kecskesajtot nagyon szeretem, a rántott sajtot is, így biztos megnyerné a tetszésemet. Abban igazad van, hogy nem éppen pénztárcakímélő, hiszen aranyárban mérik.
Nálam ezek a finomságok 2 fogásra is elegendőek lennének... A kiflid gyönyörű, a rántott kecskesajtot viszont még én sem próbáltam, de magában vagy grillezve a sajtot nagyon szeretem. (Remélem, hogy lesz alkalmam megkóstolni a sajtodat, tervezünk a nyáron néhány napot arrafelé eltölteni...)
VálaszTörlés