Kovászos kenyerem

Látom jó pár bloggertársamnál, hogy szebbnél szebb kovászos kenyerek vannak "sülőben", s mivel közeledik a második Kocsonyafesztivál a szomszéd településen, - kiegészítve idén parasztkenyér készítéssel - hát idehaza most én is gyúrok...!
Nem a legkönnyebb és pláne nem a leggyorsabb módja a kenyérsütésnek a kovászos. Magának a kovásznak többféle elkészítési módja ismeretes - gyorsabb és kevésbé gyors kivitelben -, lisztektől függően is. Kedves bloggertársam bejegyzését ajánlanám olvasásra, aki összegyűjtött a kovászról sok-sok információt erről, úgyhogy hajrá, ajánlom mindenkinek kipróbálásra!
A kovászos kenyér készítésénél azt tartottam szem előtt, hogy lehetőség szerint a leginkább őseinkre emlékeztető módon próbáljak kenyeret sütni, ami persze nem könnyű, hisz iparilag előállított lisztjeink vannak, és még ha mellőzzük is a kenyérsütőgép dagasztóprogramját, a kisütésnél kemence híján már komoly akadályokba ütközhetünk. A sparheltem ugyan fatüzeléses, ám a sütőrész beállítása után is komoly odafigyelést igényel, hogy ne égjen el a benn lévő portéka. Összességében, sok-sok próbálkozás után nem tartom járható útnak az ebben való kenyérsütést. Krumplinak, bármi zöldségfélének kiváló, de kenyérnek nálam nem vált be. Aki már próbálkozott ilyennel és vannak pozitív tapasztalatai, szívesen várom őket kommentekben...
Így a sütés fázis maradt a villanytűzhelyben - nem légkeveréses - kistányér vizecske hozzáadásával. A végeredményt pedig a fotókon megtekinthetitek. Sajnos, mégis úgy gondolom - bár még több kísérletet elvégzek -, hogy az idei parasztkenyér versenyen nem indulok el. Segítsetek, hogy lehet szellősebb, lyukacsosabb kovászos kenyérkét előállítani kemence-sütés nélkül?

A következő fotón pedig egy "gyári" kenyérrel való összehasonlítás...No komment... Viszont kenyérkém bélzete miatt a versenyen való részvételt még jegelem...Mivel tudnám szellősebbé varázsolni kenyérkémet? Háromszor dagasztottam 2-3 órás időközönként.



Megjegyzések

  1. Zsuzsa, én sajnos nem vagyok hozzáértő, de a kenyered annyira jól néz ki, hogy éhes az viszont vagyok!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nagyon szép! Hát a bolti? Az szörnyű!

    Én is most próbálkozok kovászos kenyérrel de kissebb nagyobb sikerem van.

    VálaszTörlés
  3. Én sajnos egyenlőre csak géppel sütök kenyeret. De ez itt valami csodásan néz ki. Kép alapján nem tűnik "nehéznek" Szerintem indulnod kellene azon a versenyen.

    VálaszTörlés
  4. Mi volt a probléma a belsejével? Csak látványra nem tetszett, vagy az "evészeti élvezetét" is kevesellted? Lehet, hogy nem dagasztottad elegendő ideig? (Gőzöm sincs róla, meddig kellene, én csak a padlás-csöpögős régi mondást ismerem...)Meg persze a liszt...azon sok minden eldől. Én a gépben keverem a kenyérlisztet (BL80) és a magvas rozslisztkeveréket 70-30% arányban, így elég jó állagot sikerült elérnem. Persze az nem kovászos, hanem élesztős. Próbálkozz talán a liszt keverésével, hátha neked is bejön.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Egy régi (csendes) olvasód vagyok, az állataid kapcsán akartam már írni ezer éve. Kecskeimádó vagyok:-))Meg úgy, egy az egyben irigylem, amit "csinálsz", és persze a bátorságot is, amivel belevágtál.
    A kenyér, csak ürügy most nekem:-)) Évek óta magam sütöm, gép nélkül, villanysütőben, mert az van, és bizony a tanulópénz meg kellett fizetnem, hiába voltam már akkor sok éve gyakorló háziasszony, akinek a kelt tészták se okoznak gondot.Első lépés, hogy csak kenyérlisztből, amíg megtanulja az ember, a második az a kovász, amit a megsütendő liszt feléből készítettem sütés előtti este...nem szokásom a blogomat, ajánlani, most is csak azért teszem, hogy ne ide írjak kisregényt
    A témát itt feszegetem:
    http://sz-pont-marika-foltos-dolgos.freeblog.hu/archives/2009/06/22/Kenyersutes_otthon/

    A receptem itt van:
    http://sz-pont-marika-foltos-dolgos.freeblog.hu/archives/2009/06/22/Kenyersutes_otthon/

    Sok ötletet lehet a neten találni,de az lesz úgyis majd az igazi, ami a sajátod lesz, kikísérletezve családra, vendégre, sütőre, lisztre...
    Sok sikert, kitartást és türelmet, mert az is kell hozzá jó adag:-))

    VálaszTörlés
  6. Pöti leányom már nem vesz, csak süt! És nagyon ízleteset, tartósat. Szép a kenyered!

    VálaszTörlés
  7. Ámulok-bámulok, miket sütsz-főzöl!
    Csodálatos! :)

    VálaszTörlés
  8. Nemigazán értem, hogy mi a baj ezzel a kenyérrel?
    Igazán szép, gusztusos kenyér - gondolom nagyon finom is. Nagyon sok múlik a liszten, ha kifogsz egy nem tul jó sorozatot, akkor nehéz jó kenyeret sütni. (Az igazi az lenne, ha malomból lehetne venni.) Szerintem tökéletes kenyér. Figyeld meg - sajnos -, hogy a következő lisztből már nem ugyanilyen lesz. Ez ellen nem tudunk mit tenni. Nekem mindig más lesz a kenyerem, de azért seperc alatt elfogy. Ez a lényeg. További jó kisérletezést, ne add fel!

    VálaszTörlés
  9. Ranindrop: köszönöm ámulatod,magam is csodálkozom, hogy ez másoknak csodálatos...:)))

    zsuzsa: valószínűleg túllihegem ezt a kenyérkét, hisz tényleg nem rossz, és pláne finom...De vajon kenyérsütő versenyen is elmenne? Talán túlságosan az álmok világában képzelem el azt a kovászos kenyeret, ami könnyű és lyukacsos, és tökéletes. Ez egy jó kenyér, de szerintem messze nem tökéletes...Majd rájövök ám...

    VálaszTörlés
  10. Szia Zsuzsa!! Érdekes, hogy könnyű, szellős kovászos kenyérre vágysz! Azért mert eme jellegzetességek az élesztős tésztáké. A kovászos falusi kenyérnek illik sztem tömörnek lennie, laktatónak, úgy az igazi!!! Szellős, lyukacsos kenyeret lehet a boltban venni, nekem eszembe nem jutna erre törekedni itthon gyúráskor. Képzeld itt a görög falukban a kovászt anyáról lányra örökítik! mindig megtartanak a kenyérből a következőre, fedett edénykében napokig elvan a hűtőben. dagasztás előtti estén bekeverik kis liszttel, vízzel, reggelig a munkapadon hagyják, reggel bedagasztják a kenyeret. Sok sikert, nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  11. Ágni: köszönöm a megerősítést, sok-sok utánajárást követően magam is kezdem úgy látni: nem rossz kenyérke ez!!! Talán ott van a kutya elhantolva, hogy van valami gyerekkori emlék a házi kenyérről, ami talán épp ilyen volt, de bekever a gyári technológia lyukacsossága, szellőssége, s talán már összekeveredik a régmúlt a jelennel...Sok blog átolvasása, és kenyérsütő ismerősök felkeresése után is azt a magyarázatot kaptam, amit Te is megerősítettél: kovásszal tömör, laktató ételhez jutunk, és ez így van rendjén...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés