Tyúk-kísérlet

Igen, a mai napon kísérletezős kedvemben voltam, és meg kellett tudnom ezt-azt a tyúkjaimról. Előzetesen annyit kell róluk tudni, hogy fajta szerint is vannak köztük különbségek. Van köztük bábolnai vöröstyúk, francia sever fajta (a helyesírásában nem vagyok biztos...), magyar kendermagos, és bábolnai tenyésztésű harco tyúkok, ők a feketék, rozsdás pöttyözettel a mellkasukon. És a tavalyi rókatámadás írmagja: egy bocskoros cochin tyúk, aki azért menekült meg, mert éppen akkor tojásokon kotlott. Kor szerint is vannak különbségek, hisz a severek már vágni való öreg tyúkok - csakúgy, mint a cochin, aki már szinte csak egész nap egy széktámlán gubbaszt, amikor meg nem, akkor az összes kakasom őt abalygatja... A többi vörös, a kendermagosak és a harcók fiatal jérceállomány, nagyjából karácsony óta kezdtek el tojásokat tojni. Jelenleg még csak egypár tyúkocska produkálja azt a napi 3-4-5 tojást, ami "termelődik".
A kísérletem célja igazából arra irányult, hogy rászoktassam a tyúkokat arra, hogy tojásaikat az erre a célra rendszeresített, szalmával vastagon kibélelt kosárba tojják. Ez ugyebár nekem nagyban megkönnyítené az életemet. A mostani rendszer ugyanis az, hogy tyúkocskáimat a reggeli etetés-itatás után kiengedem az udvarukból, s mindenki mehet, amerre lát kapirgálni. A bátrabbak egyből átrepülnek a lóistállós udvarba, hisz ott jól tudják, hogy még rengeteg csemege vár rájuk elhullajtott zab formájában. És hát persze ebben az udvarrészben vannak a széna illetve szalmabálák, amik a tyúkok kedvenc kapirgáló- és tojóhelyei. Nos, ebből adódott az én problémám, hisz ahány tyúk, annyifelé adja le a tojásocskát, csak győzze az ember lánya megtalálni őket! Persze azért van egy-két biztos hely, de mindig akadnak újonnan felfedezett tojásrakó helyek is. S bizony ebben a hidegben, ha nem lelem meg aznap a tojásokat, legközelebb már csak "mélyhűtve" találkozom velük! Arról nem is beszélve, ha tyúkjaim nekibőszülnek, egy óriás szalmabálát kb. három nap - írd és mondd - szétkapirgálnak. Aki már próbálta, az tudja, hogy a szétmorzsált szalmát sokkal nehezebb vasvilla hegyére tűzni, mint a frissen bontottat...Ötször annyit kell fordulni a szálára bomlott szalmával az istállókba. A szél pedig pillanatok alatt bele tud kapni, s hordja szanaszéjjel, én meg győzhetem söprögetni az udvart. Csakúgy, mint az ajtómig elmerészkedők ürüléknyomait.
Nos, a mai napon tyúkjaim az udvarukban maradtak - az egy-két jó repülőt kivéve -, én pedig elégedetten vártam a tojások záporozását. Se bálaszétesés, se udvartakarítás, sehol egy tyúkgané, mehetünk aludni...
Meg ahogy én azt elgondoltam! A tyúkok sztrájkba léptek, sehol egy tojás! Csak a zavarodott tekintetük: nem értették mi történhetett velem. Amikor megláttak, azonnal összecsoportosultak az udvarajtóban, s próbálták értésemre adni, hogy tágasabb lenne nekik odakinn. A kísérlet azonban attól kísérlet, hogy végigcsináljuk. Így hát nem engedtem magamon eluralkodni a kísértést, hogy szabadon engedjem őket. Meg is lett az eredménye: a mai nap totális kudarc tojásügyileg. (S ráadásul a holnapi vendégeimnek szolgálnom kell friss falusi tojással, így lehet, hogy magunknak tescós tojást kell vennünk?)

Annyit azért hozzáteszek a mai történethez, hogy igyekeztem a tyúkocskáknak kinti körülményeket biztosítani, tehát hordtam be az udvarukba friss szalmát és egy talicska nyúl- és kecsketrágyát, hogy legyen miben kapirgálniuk. Addig szépen elvoltak, amíg az "anyagot" ízekre szedték, ám szétterítve már nem volt izgalmas számukra. Holnap tehát visszatérünk a régi kerékvágásba...

Megjegyzések

  1. Kétszer olvastam el a bejegyzésed, nagyon élveztem! :))
    Hát akik egyszer már hozzászoktak a jóléthez... ugyebár! :D

    VálaszTörlés
  2. Annyira tetszik ahogy írsz! Teljesen meghozza a kedvem pipik tartásához. Csak legyen, aki átküldi őket a túlvilágra, mert arra nem lennék hajlandó. Tetszik, hogy ennyifélét tartotok. Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de észrevettél már valamilyen különbséget az eltérő fajtájú tyúkocskák tojásai között (akár ízre, akár küllemre)?

    VálaszTörlés
  3. Raindrop: örülök, ha élvezetes perceket szereztem :)

    Curi: igen, vannak különbségek, de ez akár egy következő poszt témája is lehetne, ha érdekel Benneteket . :)

    VálaszTörlés
  4. Naná! Várjuk a tojás-tanulmányt:)

    VálaszTörlés
  5. de miert nincsen felnyithato teteju, zart (=sotet) tojoladatok az ol oldalara akasztva? 5 tyukra egyet kell szamolni. ebbe kellene beleszokniuk. a legnagyobb kiralysag, felnyitod a fedelet, es kiveszed a tyukgyumolcsot. igy kellene minden este kineznie nalatok:
    http://www.grit.com/uploadedImages/GRT/blogs/Shirley/eggs-in-nest.jpg

    ilyenkor telen vilagitas is kell nekik, 14-16 ora fenytol olyan allasban marad a biologiai orajuk, hogy naponta tojnak. ekkora hadsereggel napi tiz tojasnak kellene lennie.

    VálaszTörlés
  6. gm: köszönöm az útbaigazítást, végre használható ötleteket kapok :) A világítás tudom, hogy sokat segítene, mégis úgy szeretném a tyúktartást megoldani, hogy a lehető legtermészetesebb legyen, még ha ennek a kevesebb tojás is az ára. Mindenesetre a konyhámat ellátják, és még eladni is tudok belőlük a vendégeimnek. (Egyébként csak zárójelben jegyzem meg, hogy a baromfiállományom egyharmada vágásérett kakas, plusz tíz harco augusztusi naposcsibe volt,, jó ha áprilisra tojnak majd, úgyhogy a 3-5 db tojás szerintem nagyon is reális az én tartási körülményeim között).

    VálaszTörlés
  7. sajnos nem talaltam rajzot a doboz meretezeserol. vannak viszont tovabbi kepek:
    http://www.feelgooduk.net/img/p/62-327-thickbox.jpg
    http://www.cumfypets.co.uk/ekmps/shops/mccoric/images/cp002_chicken_coop_nest_ope.gif
    http://journeytosimple.files.wordpress.com/2009/10/1013091457.jpg?w=600&h=450
    http://journeytosimple.files.wordpress.com/2009/10/1013091457a.jpg?w=600&h=450

    mi teljesen a nullarol indultunk, de voltak tanacsadoink, ugyhogy rogton a helyes megfejtest alkalmaztuk. egy regi orosz falada kerult az ol oldalara. a fedelere uj fempantot tettem, es ket kb 18-20 centi atmeroju lyukat vagtam a hatuljara. a padlojuk szintjen bele tudnak setalni, es nyugiban ulhetnek a sotetben. azon a reszen a hazuk oldalfala hianyzik, helyette ott a tojolada oldala.
    a ket tojokamra koze felesleges darab pozdorjalapot toltam be elvalasztonak.
    kivaloan mukodik, mar 400+ tojast szedtem ki belole. az elso ket oreg tyuk nyaron rogton beletalalt. a kicsik mar ezzel nottek fel. a kesobb vett oreg tyukok kozul az egyiket nem tudom leszoktatni rola, hogy ne a ladaban aludjon el (=belekakal), ugyhogy este rajta szoktam utni, es beteszem a rudra a tobbiek koze.
    a vilagitast autoakkumulatorrol oldom meg, egy darab 24 LED-es egovel. osszesen 2wattot fogyaszt, hetekig birja igy. nap kozben valamikor felkapcsolom, es este 11-kor lovom le. ha a hazhoz kozel van az ol, hosszabbitoval be tudod vezetni hozzajuk a villanyt, es idokapcsoloval is vezerelheted. fenyforrasnak hagyomanyos 10-15W-os fenycsovet hasznalhatsz. nem lesz tole kevesbe termeszetes a tojas. ha ezt nem is, a kilogo ladat csinald meg.

    VálaszTörlés
  8. gm: annyira belelkesültem a képeidtől, hogy nem hagyok nyugtot az emberemnek, hogy csinálja meg nekem, hacsak a tojóládát is. Sajnos, elfoglaltságai miatt nem tudom, mikor tud rá időt szakítani, de előbb-utóbb meglesz! Megtalálható vagy valahol az éterben, vagy csak a kommentjeiden keresztül lehet veled tanakodni?

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Mi úgy oldottuk meg ezt a problémát, hogy csak kb. délután 3-4 felé engedjük ki a kapirgáló népséget. Ez alatt az idő alatt sokkal kevesebb kárt tudnak csinálni és elegendő zöldet, fehérjét is össze tudnak szedni maguknak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés