Mintázós keksz-variáció
Kipróbáltam egy új receptet a kekszmintázóval készíthető sütik közül. Az ötletet Kisrumpf adta, akivel régi távkapcsolat köt össze bloggerségünk kapcsán. (Nos, ő már járt nálam, én viszont még nem látogattam meg Írországban.:((
A receptet jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki rendelkezik ilyen szépen faragott mintázóval (műhelyünkből),
de bármilyen más típusú sütinyomó esetében is szépen működhet. (A lenti minták sem a saját motívumaink)
A hozzávalók:
200 g puha vaj
200 g kristálycukor
1 tojás
2 evőkanál citromlé
500 g sima liszt
1 kk. vanília esszencia (a jobbik fajtából, Móni szerint)- ezen a téren én megalkudtam..
vanília por - tejpor vanília őrleménnyel
Ja, és Móni, én mégis csak kihagytam a sütőport a receptből, ez, és a vanília esszenciával való megalkuvás miatt különbözik a recept a tiédtől.
Folyt.köv.: Először kikeverjük az összetevőket a liszt nélkül, és csak ezután adagoljuk a masszához apránként a lisztet. Én most kétfelé vettem, és az egyik felébe kakaót is kevertem, Szerencsit. Azért a jóféle holland kakaótól biztos szebbek lennének, de mit tegyek, ha szeretem a Szerencsit is - és most holland pont nem volt.
Fóliába tekerve legalább két óra hűtőben csücsülés.
3 mm-re nyújtjuk sima sodrófával, majd pici lisztezéssel a mintázóval szépen belesimítjuk a mintákat. Derelyevágóval kivágjuk a sütiket, és.....sütés előtt ÚJBÓL LEHŰTJÜK őket!
180 fokon 8-10 perc sütés elegendő. Én teszek szilikonos papírt a tepsibe, és ezen hagyom kihűlni őket.
Teljes kihűlés után egy-egy vaníliás és kakaós kekszet összeragasztottam házi vaníliapudinggal és tavalyi őszibaracklekvárral fele-fele arányban. Így kétféle ízt: egy édesebbet és egy savanykásabbat is sikerült készítenem.
Próbáljátok ki!
A receptet jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki rendelkezik ilyen szépen faragott mintázóval (műhelyünkből),
de bármilyen más típusú sütinyomó esetében is szépen működhet. (A lenti minták sem a saját motívumaink)
A hozzávalók:
200 g puha vaj
200 g kristálycukor
1 tojás
2 evőkanál citromlé
500 g sima liszt
1 kk. vanília esszencia (a jobbik fajtából, Móni szerint)- ezen a téren én megalkudtam..
vanília por - tejpor vanília őrleménnyel
Ja, és Móni, én mégis csak kihagytam a sütőport a receptből, ez, és a vanília esszenciával való megalkuvás miatt különbözik a recept a tiédtől.
Folyt.köv.: Először kikeverjük az összetevőket a liszt nélkül, és csak ezután adagoljuk a masszához apránként a lisztet. Én most kétfelé vettem, és az egyik felébe kakaót is kevertem, Szerencsit. Azért a jóféle holland kakaótól biztos szebbek lennének, de mit tegyek, ha szeretem a Szerencsit is - és most holland pont nem volt.
Fóliába tekerve legalább két óra hűtőben csücsülés.
3 mm-re nyújtjuk sima sodrófával, majd pici lisztezéssel a mintázóval szépen belesimítjuk a mintákat. Derelyevágóval kivágjuk a sütiket, és.....sütés előtt ÚJBÓL LEHŰTJÜK őket!
180 fokon 8-10 perc sütés elegendő. Én teszek szilikonos papírt a tepsibe, és ezen hagyom kihűlni őket.
Teljes kihűlés után egy-egy vaníliás és kakaós kekszet összeragasztottam házi vaníliapudinggal és tavalyi őszibaracklekvárral fele-fele arányban. Így kétféle ízt: egy édesebbet és egy savanykásabbat is sikerült készítenem.
Próbáljátok ki!
Hú,de nagyon jól néz ki!!!!!!Zseniális vagy ezzel a lehűtéssel! köszönöm!
VálaszTörlésÉrdemes próbálkozni, ilyen apró trükkökön sok múlhat!
VálaszTörlésEz remekül néz ki, örülök! S ötletet adtál a csokis/vaníliás összeragasztással. Azóta párszor én is kihagytam a sütőport belőle, amikor jobb formatartásra volt szükségem. S azt is megfigyeltem, hogy sütőpapíron másképp "terülnek" szét a sütik, mint szilikonoson. Volt olyan, hogy láthatóan kisebbek voltak a kör alakú sütik az egyik tepsin mint a másikon...
VálaszTörlésEz remekül néz ki, örülök! S ötletet adtál a csokis/vaníliás összeragasztással. Azóta párszor én is kihagytam a sütőport belőle, amikor jobb formatartásra volt szükségem. S azt is megfigyeltem, hogy sütőpapíron másképp "terülnek" szét a sütik, mint szilikonoson. Volt olyan, hogy láthatóan kisebbek voltak a kör alakú sütik az egyik tepsin mint a másikon...
VálaszTörlés