Öko-turizmus, öko-terápia

Rendhagyó bejegyzés, melyet  lányom Nashville-i munkája inspirált, ahogy tőle tudom, az Óceánon túl nagy figyelmet fordítanak az ökoszemléletre, ez része a turizmusnak, mely átvitt értelemben terápiás szerepet is kap az urbanizációs és "digitális" életmód miatti stressz és elidegenedés érzés gyógyításában.

A kérdés az, vajon a természet rendelkezik-e azzal a kulccsal, ami a belső békéhez és a fejlődésünkhöz vezet?
Ha példának veszünk egy nagyvárosi embert, aki az üzleti szférában dolgozik, fut és teljesít egész nap a betondzsungelben, így a mentális állapota nem lehet tökéletes. Ideges és nyugtalan. Érzi, hogy hiányzik valami az életéből. Talán a napi séta az erdőben, esetleg egy kutyával? Jelenleg örülhet, ha egy rövid séta, vagy egy gyors metro átszállással parkban teheti ezt meg. Az erdő nosztalgia marad.
A munkahely állandó kihívást, figyelmet igényel, motiváltnak kell maradni a teljesítményhez. Mégis gyakoriak a hibák, ezáltal a rossz kedv.
Szenvedünk, negatívan viselkedünk hétköznapi helyzetekben, ezek egyenes következménye a párkapcsolati válság, a válás.
Nem vagyunk egyedül azzal a megfigyeléssel, hogy a nagyvárosban nem lehetünk természetes élőhelyünkön.

Terápiás kutatások igazolják, hogy a mentális egészség helyreállítása kötődik a természethez. Úgy tűnik, hogy ilyenkor csökken a stressz-hormonszint, nő a véráram, a légzés üteme, az agyi aktivitás. A természet tehát testi-lelki jól-létünkre erős hatással van.
Tanulmányok azt mutatják, hogy kis ráfordítással, zöldterületek kialakításával a munkahelyeken (a magyar munkavállalók kb. 40%-a irodában dolgozik) csökkenthetők a szorongásos, pszichoszomatikus problémák.
A kreatív, produktív munkavégzéshez a virágok, növények elismerten hozzátartoznak. 



Ugyanígy az állatokkal való foglalkozás is csökkentheti az izgatottságot, az agressziót, különösen gyermekeknél, ezt lányom is megerősítette a gyermekek erdei táboroztatása alkalmával. Ugyanez felnőtteknél az Alzheimer-kórral diagnosztizáltak esetében jelenthet pozitív terápiás hatást.

A sok zöldterület közt nevelkedő gyermekeknek jobb a koncentrációja, a társas viselkedése. Így a rendszeres kapcsolat a természeti világgal - akár a kertészkedés, akár az állatokkal való törődés, barátkozás, vagy a természetben tett séták, kirándulások, de a belső térben kialakított természetes formák és anyagok mind hozzájárulnak az egészségünkhöz, egy általános boldogság-érzéshez.

Ha ősi vadászó-gyűjtögető életmódjától már igen távol is esik az emberiség, mégis fel kell ismerni az emberi jól-lét és az ökológiai jólét szoros összefonódását.

Mi is tehát az öko-terápia? Olyan fajta egészségügyi mentális munka, ami kapcsolatot teremt a Föld (föld, természet) és a pszichológiai tevékenységünk között.

A fenti kissé tudományos bejegyzés igazát viszont nap mint nap megtapasztalom vendéglátásunkban, a hozzánk érkező vendégek reakcióin, viselkedésén.
Minimum három nap a Bodzásban - és elsimulnak a ráncok:))

(A cikk Zsófi amerikai táborának blogjából lett mazsolázva, kissé szabad fordításban)
   

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés