Paradicsom betakarítás

A hideg éjszakák miatt már a fólia alatti terményeket, a paradicsomot és paprikát is lassan be kell takarítani.
A paradicsomok már hetek óta nem tudnak megpirosodni, így folyamatosan szedegetem le őket és a konyhaablakba kitéve pár nap alatt "beérnek". Persze, sok már köztük a repedezett, a héja már egyiknek sem gusztusos, így fogyasztás előtt megszabadítom a köntösüktől őket.
Férjem lencsevégre kapta a tevékenységemet:


Hogy semmi se vesszen kárba, a kihúzkodott paradicsomtöveket összegyűjtöttem az állatállománynak: az öregit a tyúkok kapták csipegetni, és letépkedtem a zsengébb részeket a nyulaknak. Ugyanígy külön szortíroztam a leszedett zöldparadicsomokat is: a nagyobb darabokból felkarikázva készült a savanyúság, a kisebbekből pedig egészben eltéve.






Egy recept a végére: így tettem el a nagyobb zöldparadicsomokat:

Hozzávalók

kg-ként 1 nagy fej hagyma, 3 dkg só,  1 liter léhez  3 dl 10 %-os ecet, 5 dkg cukor, 1 csokor friss kapor, pár szem bors, babér és mustármag.

A paradicsomok csumáját kivágjuk, a sérült héjrészeket szintén kikanyarítjuk. Felkarikázzuk a paradicsomot és a hagymát is. Megsózzuk, jól összeforgatjuk és 24 órát állni hagyjuk, közben többször megforgatjuk.
Másnap a vízzel, ecettel cukorral és a fűszerekkel salátalevet készítünk, felforraljuk, majd szűrőkanállal beletesszük a hagymás paradicsomot. Csak pár pillanatig rottyantjuk.
Az üvegeket előzőleg elmostam, mikróban csírátlanítottam.
A paradicsomot szintén szűrőkanállal átszedtem az üvegekbe, majd a főzővizet a sós lével összeöntöttem, újra felforraltam, és így mertem rá a paradicsomokra. Lazán kötöztem csak le, mert ahogy beszívta a zöldség a lét, úgy töltöttem mindig után, lényeg, hogy teljesen elfedje a paradicsomokat..
Legvégül másnap légmentesen lezártam az üvegeket.



Megjegyzések

  1. Mióta falusi lettem, megtanultam, hogy mindent újrahasznosítsunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz, hisz ugyanúgy eltűnik a hulladék, mintha kukába dobnánk, mégis hányan örülnek neki jóllakottan:))

      Törlés
  2. Jól néznek ki azok a befőttek...a receptet lementem, ha majd jövőre időm lesz rá (mindig hitegetem magam).
    A paradicsomot kellett permetezni? Mert ha szabadon tartva nem permetezem, mind elviszi a ragya az eső után. Ezen én is gondolkodtam, hogy fólia alatt ha nem éri esővíz a paradicsomot, talán nem betegszik le? Nincs túl nagy hőség nyáron a fólia alatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attila, a fólia alatt is szükség volt egyszer permetezni, mert bár kipróbáltam a csalánfőzetes (bio) öntözést, nálam ez nem vált be. Egy gombásodás elindult a fólia alatt is, és a paprikák is nagyon csenevészek lettek. Mondhatnám azt is, hogy nálam csak lecsópaprika termett, hihihi.
      Azonban ez volt az első évünk, tehát nézz körül tapasztaltabb fóliázóknál is.
      A nyári hőség miatt pedig már kora reggeltől nyitva volt a fólia, és csak este csuktuk be. Egy szúnyoghálót mobilizáltunk eléje, mert a tyúkok is ebben az udvarrészben kapirgáltak, így ezzel a módszerrel kizártuk őket, a levegőt viszont nem.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés