Kirándulás Szekszárdra

Az idei évben Szekszárdra szervezte falukirándulását az önkormányzat. Szerencsére részt tudtunk venni, hisz egyébként voltak vendégei a Bodzás Vendégháznak - Juditék többszörösen visszatérő kedves vendégeink, akik az iskolai őszi szünetet már évek óta nálunk töltik. Vacsorájukat Zsófi lányom szolgálta fel nekik, így semmi akadálya nem volt kirándulásunknak:)))
A hosszú buszozás alatt jókat ettünk-ittunk, nótáztunk.
Szekszárdon először a "Mézédes emlékeink" - Mézeskalács, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő múzeumot néztük meg, amit a Petrits család működtet már közel 200 éve. A mesterségek apáról-fiúra szállnak, jelenleg a hatodik generáció készíti a termékeket, melyeket a helyszínen meg is lehet vásárolni. Videón bemutatták a mézeskalácsok, cukorkák, a húzott és csurgatott gyertyák hagyományos készítését és eszközeit, a spriccelt és verőfás mézeskalács figurákat, valamint a családi vállalkozás történetét.





A város nevezetességeit, sétáló utcáját, köztéri szobrait idegenvezetővel néztük végig. Elsétáltunk a Babits Mihály Emlékházhoz, ahol a felújított szülői ház eredeti bútorokkal, a család mindennapi használati tárgyaival berendezve látható. Az udvaron életnagyságú szobra látható.

A kirándulás befejező programja a Szekszárd-Szőlőhegyen lévő Bogár-Tanya meglátogatása volt, ahol ízelítőt kaptunk a Sárköz népművészetéből, bekukkanthattunk a régi tiszta szobába, a nyitott kéményes konyhába, rengeteg gazdasági eszközt láthattunk, és legvégül belekóstolhattunk a család boraiba, cuvéet, kadarkát és rizlinget kortyoltunk pogácsával. Társaságunk dalra fakadt, és bakonyi nótákat énekeltünk a tárlatvezető hölgynek, akinek annyira tetszett a csoportunk jó kedélye, érdeklődése, hogy maga is énekelt nekünk sárközi népdalokat.
Kellemes, nótázós hazautunk volt, s Hédi asszonyt már a jövő évi kirándulás terveiről faggattuk. Talán Eger lesz az úticél, méghozzá két napos!

Megjegyzések

  1. Szekszárd, a városháza(?) udvarán volt egy szobor, amely alatt ha meghúztunk egy kart bor folyt. (Gondolom inkább kivételes alkalmakkor, mint állandóan.) Találkoztatok vele?

    VálaszTörlés
  2. Ott voltäl a szomszedomban.:) Eger es környeke gyönyörü,a borok pedig...nagyon,nagyon finomak:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés