Nyúlszalámi

Többször is írtam arról, hogy sajnos, nem egyszerű dolog Magyarhonban a nyuszihusit értékesíteni, - ha valaki tud tutitippet erről, írjon mailban az elérhetőségeimen - és Gordon Ramsay, Jamie Oliver neve és receptjei sem vonzanak kellő érdeklődőt egy magyar falusi vendéglátó konyhájába - a magyar nyúlvadast, somlai receptúrákat is ideértve. Be kell látnom, a nyulat inkább simogatni szeretik a vendégek, mint megenni. Legalábbis az a réteg, aki minket választ, mint romantikus, kandallós pici házikót , szinte a világ végén, mindentől távol. Csordogáljon persze a Bittva itten nem túl messze, ugribugri tapsifüleseket is lehessen látni a kies mezőkön...no de hogy megegyük őket...na ne má'!!!
Így az a kevéske nyulacska, akit felnevelek, többnyire a saját tányéromban köt ki - Fefénél is tiltólistán vannak, próbáljam így rábeszélni a városi vendéget a fogyasztására...
Legutóbb ezért egy olyan receptet próbáltam ki, ami nem főétel, hanem egy szalámiféle, tehát inkább a reggelizőasztalnál vethető be, mondjuk egy finom házi kovászos tönkölykenyéren, vagy a nagysikerű bagettemen.
A képeken bemutatom az első kísérletet, ami nagyon ígéretes, de a következő adagon lesz némi változtatás ehhez képest. A száraz-fűszeres nyuszihusit felturbózom egy kis mangalica szalonnával-bőrkével, így kívánva elérni a még tökéletesebb szeletelhetőséget.
Ha sikerrel járok, teszek fel újabb képeket!



Megjegyzések

  1. Teljesen megértem a vendégeket! :-) Nyuszit csak simogatunk :-)
    Ismerősöm szintén tart fogyasztásra nyulat,mivel az egész családja eszi, így nem probléma náluk ha paprikásan vagy sültként kerül az asztalra.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, én is inkább csak simogatnám, mint megenném. Mi a helyzet a nyuszi-tartóval? Itt nem arra gondolok, aki farm-szerűen tenyészti, hanem 5-10 kedvencet tart. Le tudja választani magát a személyes érzelmi kapcsolattól, vagy megelőzi azt, és anélkül neveli őket. Nekem itt kezdődne a probléma. És érdekes, hogy ez a személyesség nem minden állat szemben, vagy kapcsolatban alakul ki. Pl. disznó,vagy baromfinál nem érezném. De lehet, hogy, ha foglalkoznék állat-tartással ez is megváltozna bennem? Egyenlőre a nyúl, tabu ;) !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha kedvtelésből tartasz 1-2 állatot, akkor nyilván nem húsként, hanem barátként gondolsz rájuk, és ilyen a velük való kapcsolatod is.
      A tenyésztés - bármily kicsiben is - alap feltétele szerintem, hogy a nyuszira húsként és termékként gondolsz, ezért állsz neki velük foglalkozni. Persze a kapcsolatod még ekkor is lehet szeretetteli velük, sőt, még majdhogynem kötelező is, hisz a jóllétük, a növekedésük függ ettől. A végcél pedig a jó szaftos nyuszikaraj, úgyhogy jobb ha félretesszük az érzelgősséget. Vagy legyünk vegetáriánusok. Vagy fényevők.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak azért, mert duplán volt jegyezve Laci előző kommentje...

      Törlés
  4. Én tudok egy célcsoportot, akik nagyon szeretnének nyúlhúshoz jutni, a kutyájukat nyers hússal etetők csoportja. Személy szerint én is. (Persze nem annyiért amennyiért a hiper-szuperekben arany áron árulják. )Csak hozzánk sajnos nagyon messze vagytok :(

    VálaszTörlés
  5. Vannak akik azért nem vásárolják, mert nem tudják, hogyan is kéne elkészíteni. Nekik azt szoktam mondani, hogy nyúlból mindent lehet, amit csirkéből csinálna Én szoktam tejszíneset, bakonyit, mustárosat fehérborral, barnasörben sok zöldséggel, stb. De szalámi még nem jutott eszembe. Ha "kiforrott" a recept, oszd meg velünk légyszíves.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Ezzel mi is így jártunk. Mármint a nyúlhús "termeléssel". Nem vette senki.Viszont így több jutott nekünk. A párom nagyon sokféleképpen el tudja készíteni. A húsleves isteni belőle, a füstölt kolbász is, bár ahhoz valóban kell zsírszalonna. De fokhagymás tejben áztatva, kirántva mennyei.A zöldséges rakott nyúl, vagy a vargányával töltött nyúl sem szokott megmaradni. :) Nem is értem , miért nem népszerű húsféle. nagyon egészséges, gyorsan, kevés költséggel "előállítható".

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Feta sajt készítés