Jércetojás

Gondolom, nem vagyok egyedül azon baromfitartókkal, akik ezidőtájt valódi izgalommal várták-várják kb. májusi kelésű csibéik eredmény produkálását, a beléjük fektetett idő és gondoskodás tojásokban megjelenő megtérülését. Ez így persze egy nagyon haszonelvű nézőpont, de hát mi nem az? A róluk való gondoskodás- törődés legalább kellemes elfoglaltság, a baromfiudvarban való nézelődés - jó időben üldögélés - mindig üdítő, és a szárnyasokról kialakított képünket folyamatosan változtató. Csak ezáltal nyerek én is majdhogynem biztos képet az állomány közérzetéről, tulajdonságairól, s így tudom kiszűrni, rendszerezni azt, hogy mikor, mely egyedeknél válik szükségessé a különleges gondozás - elkülönítés - illetve kik lesznek a soron következő vágóállatok.
A felnövekvő jércék közül a kiskakas többletet már likvidáltam...Fefével nem jutottunk dűlőre abban a kérdésben, hogy az ő kedvence Tarka-kakas és az általam totális befutónak számító vörös fiatal kakas közül ki kerüljön a fagyóba, ezért mindketten élvezhetik a jérceállományon való osztozkodást...legalább is egyelőre. Sokat fog számítani a kiválasztásnál, hogy kinek lesz ércesebb a hangja! Egyelőre még mutál mindkettő.
Kacsáimnál is névváltoztatást kellett eszközölnöm, hisz nyilvánvalóvá vált, hogy az egyikük gácsér. Így Karolából Karesz lett. Ugyan a párzásukat még nem tudtam megfigyelni - a kacsák állítólag nagyon szemérmesek és éjjel aktívak alapvetően - azonban a felütött kacsatojás teljes bizonyosságot adott afelől, hogy Kinga termékenyítve van.. Azt pedig bizonyára nem tyúk követi el...bár ebben a mai világban sok furcsaság megesik.
Visszatérve a jércékra, a megmaradt - nem valami sok - tojó pár hete elkezdte a tojás lerakást, nagy-nagy örömömre. A jércetojás még némileg kisebb a kifejlett tyúktojásnál, de hamarosan elérik annak a méretét. Jó kis bújócskázást játszom velük, amikor próbálom kifürkészni tojáslerakó hajlamukat, hisz még nem feltétlenül az általam kialakított tojóhelyet választják ki maguknak. Persze figyelik az "öregebbeket", és talán hamarosan kialakul az a rend, hogy nem szétszórva, hanem nagyjából mindenki egy helyre rakja le a tojásait. Persze egy tyúk gondolkodását megérteni...?
Jércebarátság

Szemlélődés talajszint felett fél méterrel



Róluk lesz majd külön poszt is

Kiskutya és kispulyka ismerkedése


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés