Mi is az a geotúra?

Új kirándulástípus van elterjedőben a világon, lelkes természetbúvárok szűnni nem akaró érdeklődésének köszönhetően ma már a turizmus külön ágaként definiálhatjuk a geoturizmust. A Bakony és a Balaton vidéke számtalan párját ritkító geológiai látványossággal bír, ezért a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság célul tűzte ki a Bakony-Balaton Geopark létrehozását, mellyel csatlakozni kíván az Európai Geoparkok Hálózatához. A program keretében 2009. óta geotúra-vezetői képzések zajlanak a Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében. Így geotúrák alkalmával képzett geotúra-vezetők szakmai kalauzolása mellett ismerhetjük meg egy-egy terület geológiai, botanikai és kulturális értékeit.
Szerencsére településünkön - azaz Döbröntén - már van képzett vezetőnk, és a legközelebbi szakvezetéses túra


2011. április 24-én vasárnap délelőtt 10 órakor indul Döbröntéről, a Szarvasház elől.

A táv 10 km, időtartama 5 óra, részvételi díj: 500,-Ft. Túravezető: Czibula György. Előjelentkezés szükséges a szarvashaz@szarvashaz.hu email címen
A túra megnevezése:A Föld Napja alkalmából - Szent László pénze nyomában
A szakvezetéses túra a pénzérme alakú ősmaradványok, a nummuliteszek jegyében indul, miközben a túravezető ismerteti a terület geológiai és növénytani érdekességeit.

Jó kirándulást kívánok minden résztvevőnek!

A Szent László pénze legendáról a Wikipédia ír bővebben az alábbi linken:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_L%C3%A1szl%C3%B3_p%C3%A9nze

Megjegyzések

 1. Nagyon orulok az ujabb geopark tervenek, volt szerencsem 2004-ben reszt venni az akkori geoparkok nemzetkozi konferenciajan (szervezoi oldalon), es mar akkor remeltem, hogy elobb-utobb Magyarorszag is tagja lehet a halozatnak, hiszen tudtam, melto lenne ra. Ez a Novohrad-Nogradi Geoparkkal meg is valosult, de remelem, meg tobb uj magyar geoparknak orulhetunk!!!

  VálaszTörlés
 2. videkek: nagyon örülök neki, hogy egy ilyen szakmai bejegyzésnek is vannak olvasói és kommentelői, köszönöm. Jó tudnom, hogy Nógrádban is van geopark:)))

  VálaszTörlés
 3. Sajnos erről a túráról lemaradtam :( Tavaly voltam a fiammal a Somló vulkán életét bemutató túrán Czibula Györggyel, illetve Róka Józseffel az iharkúti dínós túrán - mindkettő nagyon nagy élmény volt. Lehet már tudni, hogy mikor és hol lesz a következő az idén?
  Köszi, Barbi

  VálaszTörlés
 4. Barbara: a következő geotúra időpontja és helyszíne a következő:


  A szakvezetéses túra során a mangánérc kialakulása, a Kab-hegy vulkánjának keletkezése és a víznyelőbarlangok létrejötte után nyomozunk, miközben a túravezető a terület geológiai és növénytani ismereteit tárja az érdeklődők elé.
  Találkozó: 2011. május 29. vasárnap, 10.00 óra, Úrkút, buszforduló (Május 1. tér)
  Táv: kb. 10 km, Időtartam: kb. 5 óra, Részvételi díj: 500 Ft
  Útvonal: Úrkút – őskarszt – Tönkölösi-víznyelő – Öreg-köves-bg. – Nyír-tó – Macskalik - Iszaptározó - Úrkút
  Túravezető: Czibula György geotúra-vezető
  Előjelentkezés szükséges! Tel.: 36 30 919 58 68
  vagy szarvashaz@szarvashaz.hu

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm a gyors választ! :) Sajnos erről is lemaradunk, május 27-28-29-én lesz az osztálykirándulása a fiamnak. De azért majd időnként felnézek ide, hogy megtudjam a lehetőségeket.
  Köszi
  Barbi

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról