Kirándulás a Somlóra

Ha szeptember, akkor szüret, ha szüret akkor mulatság is, és sok-sok helyen borvigadalom, e nemes nedű ünneplése, jókedv, kacagás, poharak koccintása, borok kóstolgatása.
A minap mi is hasonló élményekért indultunk neki a Somlónak, ami talán a legkisebb borvidéke Magyarországnak. (Bár újabban emlegetik a pannonhalmi-apátsági borvidéket is, mint legfiatalabbat)
Persze volt a kirándulásnak üzleti oka is, hisz egyrészt kapcsolatokat  keresgélünk vendéglátásunkhoz, illetve jó borokat esetleges borvacsorákhoz a falusi vendéglátásba, másrészt Feri legújabb portékájának - gyönyörű, antikolt kivitelezésű, luxus bortartóknak keresünk piacot. Erről majd egy későbbi posztban írok.
A Somló hegy lábánál mindjárt betértünk a Csordás-Fodor borházba, ahol kellemesen elidőzgettünk, Feri rizlinget, furmintot kóstolgatva, én maradtam a szőlőlénél. Érdemes a linkre rákattintani, mert egy nagyon szépen megkomponált borházba látogathatunk el virtuálisan.
Meglátogattuk a Tornai pincét is, ahol hipermodern üvegcsarnokos, körpanorámás kóstolóhelyen szürcsölgethettünk. Tényleg 21. századi, bár én szívem szerint maradok a pókhálós, kissé dohos, hordószagú pincéknél.
És akkor álljon itt egy idézet Hamvas Bélától, aki nagy kedvelője és értője volt a somlainak:

Ott, ahol a Bakony hegység lankái már síksággá szelídülnek és a Kisalföld lapálya kezdődik, a két táj határán emelkedik a Somló hegy magányos, csonka kúpja. A Somló igazi kincse a szőlő. A sajátos mikroklímájú, valamint különleges összetételű talaja miatt sajátos és egyedi a "hegy levének" íze és illata.
 
A somlói hazánk legkisebb borvidéke, mivel egyedül a Marcal-medencéből oázisként kimagasló tanúhegy lejtőire korlátozódik. Éghajlata kiegyenlített, kontinentális. Viszonylag korán tavaszodik, a nyár általában nem igazán forró, az ősz kellemesen meleg és hosszú. Az itt termett borok savban gazdagok, kemény karakterűek, testesek, teltek, diszkrét illatúak, általában lassú fejlődésűek: hosszú ideig érnek és későn öregednek. Csak fehérbor-termő vidék. "Minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesedett, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt". (Hamvas Béla) 

Felbaktattunk a lejtőkön a legújabb építkezésig, a Kreinbacher birtokig. Itt valami csodálatos látvány fogadott a szépen gondozott tőkék közt, bár borús volt az idő, nem kedvezett túlságosan a fotózásnak, főleg normális nagylátószög nélkül. Azért idebiggyesztek egy-két képet, kedvcsinálónak:






Jól látszik, hogy az Uzsáról felhordott 3000 köbméter bazalttal erősítették meg a teraszokat, és a birtokra felvezető utakat , valamint a borház, kóstoló is ebből épült meg. Az építkezés még folyik, s remélhetőleg hamarosan többet is lehet majd hallani boraikról. Ahogy olvastam oldalukon, a hagyományos fajták mellett a syrah nevű kékszőlővel is próbálkoznak, és lesz majd pezsgőgyártás is...

Megjegyzések

  1. Szeretjük Somlót. Balatonról jövet mindig megállunk egy sétára, a kilátás megcsodálására, és bort is veszünk!:-)
    Szépek a képeid.

    VálaszTörlés
  2. Annyira hiányzik a szőlős-szüretes-domboldalas hangulat! Idén nagyon kimaradt, sajnálom... És örülök, hogy a fotóidon azért mégis láthatok ilyet! Gyönyörű vidék, még úgy is, hogy lóg az eső lába:) Köszi!!!

    VálaszTörlés
  3. Járok ám nálad, ha nem is jelzek. Néztem az előbb az ételeidet, belesajdult a szívem. Lassan két éve lesz, hogy először voltunk nálatok. Éppen tegnap néztem a hirdetéseket, hogy az akkor kinézett ház még mindig eladó. S hogyhogy nem még a régi fényképek is előkerültek, hogy mik vannak!!!!

    VálaszTörlés
  4. Holdgyöngy: várlak mindig szeretettel:))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Zsuzsa!
    Szeretnek neked egy Kreativ Blogger Dijat adni es egyben igy megköszönni a sok szep ismertetöt es fotot, amit megosztasz velünk:)
    Kerlek lätogass el a blogomba,mert a dijjal meg vannak tennivalok...

    VálaszTörlés
  6. Kedves Judwil!
    Nagyon örülök, hogy blogom olvasója lettél, én is a tiédnek, és gratulálok a gyönyörű portékáidhoz, szerintem előbb-utóbb én is kipróbálom őket. Egyelőre tele vagyok kézműves szappanokkal, most volt a szülinapom és kaptam jópárat, mert tudják, hogy imádom őket. Sajna, csinálni csak ritkán van időm...:((
    A másik sajnálatos tény, hogy én is azok közé tartozom, akik nem továbbítják a díjakat. Szerintem ettől még nem leszek gyalázatos, és aki tud olvasni a sorok között, az úgyis megtudja azokat az infókat rólam, amire kíváncsi:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés