Disznóölés


Ilyenkor karácsonytájt egyre gyakoribbá válnak faluszerte a hajnali cocasivításra ébredések, azaz a disznóölések. Mi ugyan nem tartunk disznót, de hébe-hóba meg vagyunk híva szomszédainkhoz segédkezni a karácsonyi valamint az újévi menü "betöltésére". Ebből adok rövid ízelítőt látogatóimnak, inkább csak képekkel, kevesebb szöveggel.
Azonban azt tudni illik hogy a disznót szúrással- újabban az EU-s szabványoknak megfelelően elektrosokkal ölik, vérét vájlingokba felfogjuk, amiből a hurka alapanyaga képződik. Szőrét perzseléssel eltávolítják. Állványra akasztva hasfelmetszéssel eltávolítják a belsőségeket, az értékesebbjéből készül a már forrongó üstben lévő abalében a disznósajtnak való. A hentes a disznót bárddal kettéhasítja, leválasztja a sonkákat, elválasztja a bordákat a gerinctől, s a felfogott húsokat kolbászba, disznósajtba, hurkába vagy sózóba teszik.
Folyamatosan készül az abalé, aprítják a zsírszalonnát, készül a zsírsütéshez, töpörtyűkészítéshez a segéderő. (Ez voltam én!)
Vacsorára a segédkezőkön kívül meghívják a szomszédokat, családtagokat is, hívők esetén a papot is ildomos.
Legáltalánosabb étrend a sült máj, húsleves, húsos káposzta.



Megjegyzések

  1. Ismerős képek, bár nálunk az utóbbi években már elmaradt a disznótor, nem tartunk malacot.

    VálaszTörlés
  2. Hmmmm! Jó kis régi disznóvágások!!!

    VálaszTörlés
  3. De jó volt olvasni, nézegetni!
    Örömteli, szép karácsonyt, gasztroélményekben (is) gazdag napokat kívánok Neked és Szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  4. Tulajdonképpen a szomszédok sem saját nevelésű disznót vágtak, hanem vásároltat. Egyre gyakoribb faluhelyen is az a nézet, hogy nem kifizetődő a hízlalás - különösen, akinek minden takarmányt vásárolnia kell. Azért remélem nem gázoltam nagyon le a falusi "fílinget"... Mindenesetre a munkaműveletek a hamisítatlan disznóvágásé voltak:)
    A karácsonyi jókívánságokat köszönjük, mindőtöknek szép ünnepet kívánok én is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés