"Ménes-alapítás"

Az elmúlt hétvégén nagy munkában voltunk lovaink miatt, hisz szomszédainkkal azt beszéltük meg, hogy a négylábúakat összetereljük, és a mi kettő, valamint az ő három lovuk így egy ménest fog képezni. Az volt a tervünk, hogy lovaink így sokkal többet fognak mozogni, és barátnőm csikójának is nagyobb lehetősége lesz szocializálódni, hisz épp választási csikó már, s ahhoz, hogy az emberhez hozzászelídüljön, kell, hogy a ménesben kiharcolja majd a helyét. Így a fajtársai között most lesz egy kis box, viszont az embert így jobban elfogadja, ha egy kis zabocskával becserkészi. Szüksége is lesz az emberi kedveskedésre, hisz a "nagyok" rendre elzavarják az élelemtől, s az anyja is legtöbbször csak a saját fejét tömi.
A hadművelethez először is le kellett üttetnünk lovaink lábáról a patkót, nehogy az idegen lovakban kárt tegyenek. Persze az idegenség sem egészen helytálló, hisz barátnőm kancája egypár hónapig nálam volt tartásban, amíg ők építkeztek, így Kármen ismeri Malátát és Fügét, sőt Fügével igen jó barátságban is voltak.
Tehát pénteken megérkezett a patkoló kovács és megkörmölte lovainkat:
Szombaton aztán elindult az akció, két "kölcsön-lovas" segítségével lovaink átrándultak az 1 km-re lévő barátaink karámjaihoz. A találkozást a következő fotók próbálják bemutatni amatőr módon:

És aztán az összeeresztés képei:


Nagy-nagy vágtázásnak voltunk szemtanúi, nem győztem csattogtatni a fényképezőgépet, de hát sajnos, kevés a pontozható minőségű, még elmegy kategória.
Mindenesetre most Füge és Maláta szabadtartásban lesz egy-két hónapig, utána pedig mind az öt ló átjön hozzánk télire boxos tartásba.
Addig is rendbe kell tennünk az istállókat - meszelés, agyagpadozat kiszárítása - fel kell újítanunk a karámokat, új cölöpöket kell gyártanunk, a hibás vezetékeket pótolni, kijavítani, a villanypásztorok alatt kaszálni.
A kecsókat is új helyre kell költöztetnünk, hisz az ő istállójuk lesz a vendég-lovak szálláshelye.
Ugye, de szép a vidéki élet? Vajon, miért nem unatkozom sosem?

Megjegyzések

  1. Igen, szép a vidéki élet! Majd csak egyszer nekünk is kijut állandóra!

    VálaszTörlés
  2. Ha sikerül, és így lesz , feltétlenül számolj be az új életmódról,tapasztalatokról!

    VálaszTörlés
  3. De szeretném már én is állandóra megtapasztalni a hétköznapokat, mindennapokat vidéken!

    VálaszTörlés
  4. Jajaj, biztos, hogy sikerülni fog, de az még sok-sok év múlva lesz...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés