Kamilla szüretem

 Mini kertemben a tavalyi magvetés eredményeként idén kibújt a kamilla, imádni való virágocskáival örvendeztetve meg. S arról nem is beszélve, hogy élvezet a hajoldozás az ágyások közt ebben az illatfelhőben!

A kamilla a leggyakoribb és legősibb gyógynövény a házipatikákban, leggyakrabban teaként fogyasztva, vagy borogatásként. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató hatása ismert, használták már az ókorban is. Kellemes íze és illata miatt még a gyerekek is könnyen elfogadják, ha szemborogatásra, inhalálásra kell használni.

Idehaza nagy mennyiségben az Alföldön terem vadon és termesztve is, a szikes talaj kedvező a megtelepedéséhez. És még azt sem bánja - sőt kifejezetten jól tűri -  ha marhacsordák tapossák, bolygatják a följét. Ez a fajta gazdálkodás a nemzeti parkokban maradt még fenn.

Az alföldi sziki kamilla rendkívül értékes gyógynövényünk, 2014 óta szerepel a hungarikumok listáján. Kék színű illóolaját a gyógyászatban és a kozmetikában, szárítva pedig teaként használják. (Ezen okosságokat a www.afoldgomb.hu oldaláról gyűjtöttem.

Az én mennyiségem mindössze pár maréknyi, napsütötte-szellőjárta helyen szárítom, és filterezni fogom teának.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról