Lótartás a családban

 Gyakran felmerül nálunk, illetve vendégeink - különösen a lóimádó gyerekek részéről, hogy mennyibe kerül az otthoni lótartás, milyen feladatokkal, rendszeres kiadásokkal kell számolni?

Hát hol is kezdjem? A téma amilyen egyszerűnek tűnik, annyiféle újabb és újabb dolgok jutnak eszembe. Rövidre is lehet fogni:

- ló ára

- istállóépítés költsége

- legelő, karám kialakítás költsége

- lószerszámok, tisztítóeszközök…ezek nagyjából a tárgyi feltételek

- takarmány (magunk termelünk-e vagy vásárolunk?), alom

- ivóvíz

- vitaminok, gyógyszertár

- állatorvos

- patkolás, lábápolás

Istállót, beállót, karámot nagyjából egyszer kell megépíteni, egyszeri magas költség, azonban rendszeres állagmegóvást igényel, a karámot, villanypásztort rendszeresen karban kell tartani, ha nem akarjuk, hogy kedvencünk átbóklásszon zöldebb legelőkre.

Lószerszámot is általában egyszer kell megvennünk (nyereg, kengyel, szár, zabla) viszont gondozásuk szintén rendszeres munkát, bőrtisztító szert igényel.

Vezetőszárat, futószárat már viszonylag sűrűbben kell venni, de itt azért nem hónapokról, inkább évekről beszélünk, rendeltetésszerű használat esetén.

A takarmány: széna, lucerna, zab vagy árpa…Egy ló 1 szénabála= kb. 1 hónap - 6 hét, attól függően, hogy rendelkezésre áll-e ezen kívül a legelőn tartózkodás, azaz legelés, vagy csak a széna teszi ki a ló egész napi táplálékát. Manapság már 7-10.000,-Ft körül mozog a szénabála ára.

Ha van istállónk, alomról is gondoskodnunk kell, ez lehet szalma, vagy faforgács is (asztaloséknál😀) Ennek az ára is szezonális, nyáron, amikor a gazdák még nem látják biztosan a várható mennyiséget, gyakran csak magasabb összegért hajlandóak eladni, pláne kis felhasználónak, egy-egy bálát. Nagy tételben minden olcsóbb, viszont ehhez meg hely kell, lehetőleg fedett, ahol nem ázik át a bála. Fedeles tároló nélkül fóliával is védhetjük a bálákat, ezek élettartama sem véges, hisz az időjárás előbb-utóbb megtépázza őket. Mostanság inkább előbb…

Ivóvíz: kedvencünk nem kevés vizet fogyaszt, akár 15-20 litert is, hőségben még többet. A legelő állat kevesebbet iszik, a szénán takarmányozott többet.

Vitaminok, tápok nélkül is tarthatjuk lovunkat, de pl. télen nem árt ilyenből is kiegészíteni a táplálékát. Itt csak napi egy marék granulátumról beszélünk, például az esti zabadaghoz keverve. Hálásak az almáért, sárgarépáért, érdemes feltérképeznünk, hogy környékünkön hol szerezhetjük ezt be nagyobb tételben.

6-8 hetente érdemes patkolókovácsot hívni, láb pedikűrt végeztetni.

És jajj, csak betegség ne legyen! Az állatorvosi költség bizony nem olcsó, nem csak a kiszállást kell megfizetni, hanem a kezelést és az előírt terápiát is.

No, és mik is azok az előre nem látható, váratlan fordulatok, amire nem biztos, hogy fel vagyunk készülve.

Lesz egy napi rutinod, erre készülj fel. Emiatt valószínűleg úszik a nyaralásod, ha nincs megbízható embered, aki átvállalja ezt a napi rutint.Nos, ha átgondolod, hogy legjobb barátod vajon átváltozik-e a nyaralásod idejére szakmabelivé…?

Ló vagy lovak mellett óhatatlanul előfordulhat, hogy épp a legalkalmatlanabb pillanatban romlik el valami (miért, van alkalmas pillanat?), épp mikor megbeszélt időre rohannál valahová pl.

Hát most pillanatnyilag ennyi jutott eszembe.

Lovat - és persze más állatot is - csak teljes felelősségvállalással lehet tartani.

És ha szerencséd van, és a lovad születésétől haláláig a te gondjaidra van bízva, akkor eljön majd az utolsó perc is, ami szintén nem kis kiadás.

Nagyjából ezeket kell végiggondolni, mielőtt ebbe a csodás feladatba belevágsz.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Vargányás gombakrém