Tavasz...természet...járvány idején

Azért az élet nem minden területe állt le a járvány idejére. Még a sokat gyötört Természet is megrázta magát és újraéledt, lüktet, látványos és illatos. Megnyugtató, pihentető ez a kicsattanó, virágpompás életigenlés.
Most különösen igyekszem átélni annak az örömét, hogy egy ilyen bájos, alig pár száz fős bakonyi településen élhetek, ahogy ezt sok tíz évvel ezelőtt elterveztük, és lassacskán megvalósítottuk - valósítjuk mind a mai napig. Élet- és életmód, körülöttünk a teremtett világ gyönyörűségei és mindaz, amit magunk teremtettünk a kezünk munkájával. Körülöttünk az állataink, a kert, a gyümölcsös, a folyamatos ismerkedés-tapasztalás egy elfeledettnek hitt tudományban, az élő-világban, amit nem az iskolában tanítottak. És azt se tanítják ma még, hogy hogyan lehet a leghétköznapibb dolgokban meglelni azt az elégedettséget, ami ma a boldogságkereső iskolákba tereli a népeket: mondja már meg egy guru hogyan lehetnék boldog? Mert talán ez az egyszerű elégedettség, az illúzióktól megfosztott "levés" az nem annyira tesztoszteron-növelő, izgalmas-pörgős, viszont hosszú távon mégis éltetőbb. És valóban nem hasonlít ahhoz a múló elégedettséghez, amikor az embert előléptetik a munkahelyén, céges autót kap, bónuszokat gyűjt.

Mondják, hogy túl leszünk ezen a krízisen, ki így-ki úgy. A megtisztulás-egyszerűsödés most egyszerűnek tűnik. De vajon el tudjuk-e dobni felesleges dolgainkat, azt az óriás bőröndünket, ami tele van kacattal, felesleges tárggyal, mentális teherrel? Tetszik Charlie Chaplin 70. szülinapján íródott idézete: "Amikor elkezdtem szeretni önmagam, felszabadítottam magam azok alól a dolgok alól, amik nem tettek jót az egészségemnek - ételek, emberek, dolgok, helyzetek, és minden ami elvitt önmagamtól"






Megjegyzések

  1. Jók a fotók, s milyen igaza van Chaplinnek. Azért az eső sokat dobott a természeten, nagyon szenvedtek a növények, por volt minden,s kőkemény a föld. Igaz így is tette a dolgát, de a víztől tényleg igaz a mondás: felszabadult, életre kelt, megvídult.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig gyönyörű a tavasz eső után, és a zsenge zöldek párájának illata észbontó! Imádom!

      Törlés
  2. Remélem a fecskék igaziak. Most idén én is láttam már néhányat. Régebben Velencén a házunk előtt a dróton gyülekeztek mindig. Mostanában csak nagyon ritkán látok fecskét sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Izgultunk miattuk, mert kb. két hét késéssel érkeztek a tavalyihoz képest, és azt olvastuk, hogy Görögországban tízezrével pusztultak el az akkori esős-viharos időjárás miatt a hozzánk érkező csapatokból. A mieink megérkeztek és boldogan vették birtokukba a fészkeiket.

      Törlés
  3. Megtisztulás.
    Ha az alapos kézmosás elsajátítása mellé lélekfürdőzés is társul valamit visszavehetünk, ami elveszettnek látszik.
    A természetes élet örömeit.

    VálaszTörlés
  4. Ma olvastam ezt az idézetet egy blogban, nagyon ideillik: " az ember gyalulódik-e, csiszolódik-e ott legbelül. Ő maga, a mű, az ember. És megérti-e azt, hogy a munka célja nem a végtermék és nem a bevételmaximalizálás, amelyre Masanobu Fukuoka is rávilágított még a földdel való gazdálkodással kapcsolatban is: “A földdel való gazdálkodás legvégső célja nem a növénytermesztés, hanem az ember pallérozása, létezésének kiteljesítése.” Hogy megérti-e, hogy az ember a centroverzió, belőle indul ki az új teremtés"

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés