A Waldorf saláta története

Rég írtam gasztrobejegyzést, új ételt házunk tájáról. A mostani sem éppen vidéki étel, pláne nem magyarhonból. Azonban változik a világ, és benne a vendég, és a vendég által követett ételtrend. A hozzánk érkezők közt is bőven van olyan, aki önellátást választ,  de akad, aki a helyi specialitást keresi, és olyan is, aki a nemzetközi trendet követve az egészségesnek kikiáltott ételeket szeretné az étlapján. Így, ha nálunk keresgélnek az itt tartózkodás idejére menüt, képben kell lennünk ebben is. Viszont ezen nem görcsölünk, hisz nekünk is megvan az életmódunk-élettempónk, kajálási szokásunk, viszont érdeklődés esetén bevállalunk tőlünk szokatlan, néha ismeretlen főzést-készítést is, erről a vendég mindenképpen tud. Alapvetésünk, hogy nálunk a helyben megtermelt husiételeket keressék (nyúl-, kacsa-, liba-, tyúk), minden más alapanyag beszerzése a piacról történik.
Nos, mit is kell tudni a Waldorf salátáról, ami persze húsmentes, de nemzetközi hírnévnek örvend?
A saláta nem túl régi étek, megalkotója a new yorki Waldorf Astoria Hotel főpincére, Oscar Tschirky volt. Orosz származású szakember a konyhában, neki köszönhetjük az Ezersziget öntetet, és a tojást Benedict módra - erről majd később.
Fő alapanyaga az alma és a zeller, az eredeti receptből még hiányzott a dió, ez az 1920-as években került bele. Maga a saláta ugyan az elitnek készült, azonban gyorsan az ország kedvence lett, az amerikai otthonokban házilag, frissen készült majonézzel.
A neves new yorki hotelbe sok turista a mai napig szinte kizárólag ezért a fogásért látogat el.
A Waldorf saláta annyira ikonikus fogássá vált, hogy műalkotásokban is megjelent, például Cole Porter amerikai zeneszerző-énekes egyik dalában, Fred Astaire tánclépéseivel, Mahatma Gandhival említették együtt. Legismertebb megjelenése a brit Waczak szálló komédiasorozatban volt, ahol a Monty Python csoportból ismert John Cleese nem sok sikerrel próbálja szervírozni amerikai vendégeinek.
Alaprecept 4 személyre:
Pirított dió ( fél csésze durvára vágott dió + 1 db tojásfehérje + 1 ek. fűszerkeverék( paprika, édesköménymag, őrölt koriander) + 1 csésze cukor
Öntet: 1 csésze joghurt + 2 ek. majonéz + fehérbors
Saláta:  2 db ropogós alma, 2 ág szárzeller, 1 db citrom + salátalevelek, néhány nagyobb szőlőszem
Mi is elkészítettük egyszer, íme:
A posztot pedig itt olvashatjátok!

(Az okosságokat a Mindmegette családi receptmagazin eheti számából mazsoláztam)



Megjegyzések

  1. Köszi, élmény volt! :) Még soha sem csináltam, de meghoztad a kedvem, ráadásul böjtölünk most Húsvétig. Szóval nézek ma szárzellert hozzá, alma és dió van itthon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy inspirálhattalak. Én pedig a Te böjti ételeidből merítek ötleteket a vegetáriánus vendégeinknek:)))Ezúton is köszönöm.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés