A gannai Bodzás Vendégház blogja. Életképek lovakról, kutyákról, macskákról, baromfiról, kertről, a Bakonyról. Főzünk is.
November
Link lekérése
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Más alkalmazások
Nem tudok betelni a novemberi színekkel! Az aranyak, a rozsdák...ahogy váltakoznak egy napon belül is...egyre inkább helyet adva a szürkének, a földszínűnek...és talán hamarosan a hófehérnek:))
Anikó, a fiatalember szép lassan újítja fel a házat, nem sürgős neki. Nagyon szép lesz. Hamarosan küldök a házról fotókat privátban. A legjobb persze az lenne, ha terveznétek egy újabb kirándulást Gannára, s személyesen is megnézhetnéd, hogyan halad a munkálatokkal:)))
Április óta készítünk füstölt pisztrángot a házilag gyártott füstölőnkkel, és a hideg füstön sajtjaimnak is igazi füstízt tudok már adni, így ritkábban használom a gyári füstaromát.. Egy ideje izgatott már a gondolat, hogy ha nem is disznósonkát, de nyúlcombot füstöljek a masinámmal. Így változatosabbá tehetem a nyúl- és egyéb ételeinket is. Azért a technológiát nem ismervén, nekiálltam kutakodni a neten, illetve érdeklődtem a faluban is, de meglepő módon, nagyon kevés információra bukkantam. A nyúlcomb füstölés úgy látszik még gyerekcipőben jár:))) A neten talált receptek sem adtak teljes leírást, és telefonos megkereséseimre is csak hímelő-hámoló megoldásokat kaptam, azaz, csak eseti próbálkozások voltak másoknál is. Így tehát, ha nem is teljesen, de a saját fantáziánkra kellett hagyatkoznunk a portéka előállításánál. Így álltunk neki: 16 db hátsó nyúlcombot 2 éjszakára páclébe tettem, ami 4 liter felforralt vízben oldott 60 dkg sóból, pár darab babérból és fél marék egész bor...
Többször is írtam arról, hogy sajnos, nem egyszerű dolog Magyarhonban a nyuszihusit értékesíteni, - ha valaki tud tutitippet erről, írjon mailban az elérhetőségeimen - és Gordon Ramsay, Jamie Oliver neve és receptjei sem vonzanak kellő érdeklődőt egy magyar falusi vendéglátó konyhájába - a magyar nyúlvadast, somlai receptúrákat is ideértve. Be kell látnom, a nyulat inkább simogatni szeretik a vendégek, mint megenni. Legalábbis az a réteg, aki minket választ, mint romantikus, kandallós pici házikót , szinte a világ végén, mindentől távol. Csordogáljon persze a Bittva itten nem túl messze, ugribugri tapsifüleseket is lehessen látni a kies mezőkön...no de hogy megegyük őket...na ne má'!!! Így az a kevéske nyulacska, akit felnevelek, többnyire a saját tányéromban köt ki - Fefénél is tiltólistán vannak, próbáljam így rábeszélni a városi vendéget a fogyasztására... Legutóbb ezért egy olyan receptet próbáltam ki, ami nem főétel, hanem egy szalámiféle, tehát inkább a reggelizőasztalnál v...
A Bakony ontja magából a finomabbnál finomabb gombákat...Egy bakonyi recept biztos, hogy a gombáról szól... A Bodzás Vendégház étlap-palettájáról sem hiányozhatnak a gombás ételek, főleg, ha a házigazdák is imádják őket! Nálam alig van étel, amibe ne kerülne gomba...Itt most természetesen leves és főfogásról van szó...A legjobb fűszer minden húsételbe! Egyszerűen imádom! Most egy krémes elkészítését mutatom be, ami rém egyszerű, és főleg melegszendvicsek elkészítéséhez ajánlom, de én kanalanként használok belőle levesekhez, húsokhoz is, fűszerként. Akármilyen gombát - még a termesztett csiperkét , vagy a laskát is ajánlom ehhez az elkészítési módhoz. (Ha valaki nem jut hozzá frissen szedett erdei-mezei gombákhoz). Szóval a megmosott, megtisztított, feldarabolt gombaszeleteket zsíron pirított hagymával megdinszteljük - azért nem árt, ha van némi vargányánk, akár szárított formában is -, sóval-borssal ízesítve saját levében puhára pároljuk. Pici eldörzsölt fokhagyma is mehet ...
Zsuzsa, mi lett azzal a házzal amit akkor újított fel az a számítógépes fiatalember? Lefotóznád nekem egyszer, érdekelne. Köszönöm.
VálaszTörlésAnikó, a fiatalember szép lassan újítja fel a házat, nem sürgős neki. Nagyon szép lesz. Hamarosan küldök a házról fotókat privátban. A legjobb persze az lenne, ha terveznétek egy újabb kirándulást Gannára, s személyesen is megnézhetnéd, hogyan halad a munkálatokkal:)))
TörlésKellemes őszi fotók, az utolsó előtti különösen tetszik.
VálaszTörlésÉn is szeretem az őszt. Kár, hogy ilyenkor van a legtöbb munkám.
VálaszTörlés