A gannai Bodzás Vendégház blogja. Életképek lovakról, kutyákról, macskákról, baromfiról, kertről, a Bakonyról. Főzünk is.
November
Link lekérése
Facebook
Twitter
Pinterest
E-mail
Más alkalmazások
Nem tudok betelni a novemberi színekkel! Az aranyak, a rozsdák...ahogy váltakoznak egy napon belül is...egyre inkább helyet adva a szürkének, a földszínűnek...és talán hamarosan a hófehérnek:))
Anikó, a fiatalember szép lassan újítja fel a házat, nem sürgős neki. Nagyon szép lesz. Hamarosan küldök a házról fotókat privátban. A legjobb persze az lenne, ha terveznétek egy újabb kirándulást Gannára, s személyesen is megnézhetnéd, hogyan halad a munkálatokkal:)))
Íme itt a várva várt hó, hull, szakad szépen, sűrűn, csendesen, estére eláll, bízzunk benne, hogy meg is marad karácsonyig, illetve talán lesz még utánpótlás is. Bugac eszeveszetten száguldozott mellettem a legelőn, szó szerint bukfencet hányt a hóban, belehempergőzött, majd mint akit puskából lőttek ki, nekiiramodott valami láthatatlan üldözendő felé. Meglepetésre a lovaink is másképp reagáltak a hóra, mint ahogy számítottunk: alig csipegettek a box melletti bálából, lesomfordáltak a legelőre, és a hó alá került tegnapi szénát kezdték előbányászni. No és a címben emlegetett Holle anyó: talán mindenki ismeri a hasonló című Grimm mesét, de Holle anyóról sokkal többet megtudtam a Wikipédián, mint hogy ő lenne a hóesés-felelős. Nem csak hogy az ősi, pogány idők homályába vész a tisztelete főként germán területeken (jóság, tisztaság, termékenység fogalmak tartoztak hozzá), de még a bodzafát is neki szentelték, melynek neve németül holunder vagy holler. Így hát nem alaptalan nekünk is, min
Április óta készítünk füstölt pisztrángot a házilag gyártott füstölőnkkel, és a hideg füstön sajtjaimnak is igazi füstízt tudok már adni, így ritkábban használom a gyári füstaromát.. Egy ideje izgatott már a gondolat, hogy ha nem is disznósonkát, de nyúlcombot füstöljek a masinámmal. Így változatosabbá tehetem a nyúl- és egyéb ételeinket is. Azért a technológiát nem ismervén, nekiálltam kutakodni a neten, illetve érdeklődtem a faluban is, de meglepő módon, nagyon kevés információra bukkantam. A nyúlcomb füstölés úgy látszik még gyerekcipőben jár:))) A neten talált receptek sem adtak teljes leírást, és telefonos megkereséseimre is csak hímelő-hámoló megoldásokat kaptam, azaz, csak eseti próbálkozások voltak másoknál is. Így tehát, ha nem is teljesen, de a saját fantáziánkra kellett hagyatkoznunk a portéka előállításánál. Így álltunk neki: 16 db hátsó nyúlcombot 2 éjszakára páclébe tettem, ami 4 liter felforralt vízben oldott 60 dkg sóból, pár darab babérból és fél marék egész bor
Tudom, nem túl gyakori tendencia, hogy olyan készítményünkről írjunk, ami nem sikerült. Mégis leírom feta kísérletemet, okulásul, vagy netán azért, hátha közösen jobban kisütjük, miért volt a sikertelenség. E sajtféleséget már régóta terveztem elkészíteni, hisz így karácsonyhoz közeledvén akár gasztro-ajándékként is megállná a helyét. Receptjéhez kiindulásként a sajtkészítés.hu oldalt tanulmányoztam, mivel ott sok gyakorlatias dologra is felhívják a figyelmet, sokszor a legmélyebben elemezve a részleteket. 5 liter tehéntejjel dolgoztam, amibe 32 fokon beletettem a csomómentesre elkevert élőflórás joghurtot. Fél óra pihentetés után 2,5 ml oltóval beoltottam. 45 perc után gyönyörű májasan tört, így 2 cm-es kockákra vágás után negyed óra pihi következett. Ezalatt a savó ellepte a tetejét. Fél órán keresztül többször kevergetni kellett, hogy az alvadék ne tapadjon össze. Ezután a savót leszűrtem, az alvadékot tüllzacskóban fellógatva hagytam több órán át csöpögni. A savót félretettem
Zsuzsa, mi lett azzal a házzal amit akkor újított fel az a számítógépes fiatalember? Lefotóznád nekem egyszer, érdekelne. Köszönöm.
VálaszTörlésAnikó, a fiatalember szép lassan újítja fel a házat, nem sürgős neki. Nagyon szép lesz. Hamarosan küldök a házról fotókat privátban. A legjobb persze az lenne, ha terveznétek egy újabb kirándulást Gannára, s személyesen is megnézhetnéd, hogyan halad a munkálatokkal:)))
TörlésKellemes őszi fotók, az utolsó előtti különösen tetszik.
VálaszTörlésÉn is szeretem az őszt. Kár, hogy ilyenkor van a legtöbb munkám.
VálaszTörlés