Ki látott már télen gólyát?


Szeretném Veletek megosztani a Magyar Madártani Egyesület hírlevelét, akiknek a munkáját néha én is támogatom, illetve a Bodzás Vendégházban 10 % kedvezményt nyújtunk MME-tagoknak a szállásárból.


"Hamarosan itt a karácsony, vonuló madaraink már elhagyták hazánkat, és reméljük, tavasszal épségben hazatérnek. Mind a fehér gólya, mind a füsti- és molnárfecske hosszú távú vonuló madár, útjuk rendkívül megterhelő és veszélyekkel teli. Éppen ezért különösen fontos, hogy amikor hazatérnek, akkor biztonságos, sikeres költésre alkalmas fészkelőhelyek álljanak rendelkezésükre.
Ebben tudunk mi segíteni nekik. Csatlakozzon hozzánk!
Az alábbi védelmi lehetőségek közül van olyan, amelyiket akár egyedül is megvalósíthatjuk, de olyan is, amely lakóközösségek, esetleg tágabb lakóhelyek összefogását igényli.
„Öröklakások”  felújítása vagy újak létesítése
A molnárfecskék sárfészkeiket évekig is használhatják, az egymáshoz közel épített, zárt, csak egy szűk bejárati réssel rendelkező fészkek így könnyebben elhasználódhatnak, a fecsketetemek vagy a fészek sérülése lakhatatlanná teheti a telepet. Évtizedenként egyszer legalább szükséges lehet a telepek felújítása. Itt fontos megemlíteni, hogy az ilyen tevékenység engedélyköteles!
Ha a felújítás túl nagy munka, a már meglévő füsti- és molnárfecsketelepek közelébe kihelyezhetünk műfecskefészkeket, melyeket a klímaváltozás, a mind gyakrabban csapadékhiányos tavaszok sárhiánya következtében fészket építeni nem tudó párok foglalhatnak el.
Ne felejtsük el, hogy a fecskékre akkor is gondolni kell, amikor a saját házunkat újítjuk fel!
A fészkek eltávolítását kizárólag költési időn kívül végezzük, a régi fészkek helyére tegyünk ki néhány műfészket, és sárgyűjtő hely létesítésével biztosítsuk, hogy a további fészkek minél könnyebben megépülhessenek.

Ki látott már télen gólyát?
Meglepő látvány a havas mezőn élelem után kutató gólya, de az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk áttelelő példányokkal Magyarországon. A maradás mellett dönthetnek elégtelen fizikai kondíciójuk vagy immáron több éves rutinjuk miatt is. Mivel táplálkozási stratégiájuk rugalmas, alkalmazkodik az éppen rendelkezésre álló zsákmányállatokhoz, így jó eséllyel túlélhetik a telet.
Mivel segíthetjük őket ebben? Adjunk nekik:
10 cm-nél nem szélesebb keszeget, a magas hátú vagy ennél nagyobb halakat darabolva;
10–15 cm hosszú, kétujjnyi vastag nyers marhahúsdarabokat; kacsa-, liba-, pulyka- vagy tyúkszívet és zúzát; apró, hosszúkás darabokra vágott csirkefarhátat (nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt sem állatnak, sem embernek nem adható!);
tenyészetből származó egeret, süldő patkányt, naposcsibe- és naposkacsa-tetemeket!

Bizonyos otthonok jobb, ha áram nélkül maradnak
A fehér gólyák fiókáit már a fészekben is veszélyezteti az áramütés, ugyanis fészküket rendszerint közvetlenül a feszültség alatt álló vezetékre építik. Ez ellen nyújt védelmet a közreműködésünkkel tervezett gólyafészek-magasító állvány. Az ilyen állvány felszerelése nemcsak madárvédelmi szempontból fontos, hanem a folyamatos áramellátás biztosítása érdekében is.
Igyekszünk a nagyobb horderejű feladatokban szakértelmünkkel és erőforrásainkkal is segíteni, ám ehhez Önre is szükségünk van! Kérem, továbbra is támogasson minket adományával, hogy minél többet tehessünk a biztonságos fészkelőhelyek kialakításáért!
2000 forinttal egy műfecskefészek kihelyezéséhez,
3000 forinttal a molnárfecske-telepek renoválásához,
5000 forinttal pedig egy gólyakosár gyártásához járulhat hozzá.
Köszönöm eddigi támogatását, és kérem, jövőre is álljon ki a hazai madárfajok és a hazai természet védelméért!"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Holle anyó megrázta dunyháját

Füstölt nyúlcomb

A "tökéletes kekszrecept" faragott kekszmintázóhoz