Christkindli - sváb nemzetiségi szokások Karácsonykor

Sok bakonyi németajkú településen élnek még (Úrkút, Városlőd...), vagy kezdik újraéleszteni a régi népi hagyományokat, amilyen a Christkindli is,  a Christkind - a kis Jézus nevéből eredeztethető népszokás.

Ez Jézus születésének ünnepén, Ádám és Éva napján van szokásban: a Christkindlik (4 lány és 1 fiú) gyönyörű gyöngyökkel díszített ruhákban járták a falut reggeltől szentestéig, bekopogtattak a házakba, és előadták Jézus születésének történetét.
A lányok gyertyákat, a kis Jézust szimbolizáló szép ruhába öltöztetett babát és egy tarisznyát vittek, míg a fiúnál (a Pocema) egy erszény volt, melybe a családok férfitagjaitól kapott ajándékpénzt tették az éneklés után. A fiún fehér ing és nadrág, fekete kalap és kócból készült bajusz volt. A kezében díszesen faragott botot vitt, mellyel a családtagok vállára ütögetve tette fel kérdését: fogtok-e imádkozni?

A Christkindlik az éjféli misén is részt vettek, csillogó ruházatukkal emelték az est fényét, és ott is énekeltek.

Régen a karácsonyfát csak egy, a konyhában lévő gerendára erősített fenyőág helyettesítette, ezt régente almával, festett dióval, később szaloncukorral, színes papírba csomagolt kockacukorral díszítettek.
(forrás: innen)

Nálunk - Gannán - inkább a betlehemezés hagyománya él, erről ITT egy régebbi poszt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés