100% céklalé

Itt a tél, és vele a vitaminhiány. Fogytában vannak energia készleteink, gyengül az immunrendszer, nátha, influenza járvány hírekről kering a média. Hó, locs-pocs, hideg, nyirok mindenütt, szürkeség, ködfátyol, borzongás...mit is mondhatnék még erről a nemszeretem januárról. A mesterséges fűtés, a levegőn való kevés tartózkodás mind-mind előrevetítik a kedvezőtlen közérzetet, az ún. téli depressziót. Ezen segíthetünk, ha erőt veszünk magunkon, és előszedjük őseink régi praktikáit, és belemosolygunk a legkellemetlenebb szürkeségbe is, és azért is nekiindulunk egy jó bakanccsal, vagy gumicsizmával a közeli természetnek - kutyások előnyben, hisz ők ezt ki is követelik maguknak - és vastag sállal, sapkával felfegyverkezve beleszippantunk szabadidőnkben ebbe a nehéz januári levegőbe. Tudom, most épp havat is kell taposnunk, ha járatlan úton járunk, de ez megéri, a jó közérzetünk, a tüdőnk  és izmaink hálásak lesznek ezért.
Hazatérve otthon a kellemes meleg vár, és egy jó forró teavíz szárított gyümölcsökből felvidít, jókedvre derít.
Az én ötletem hideg napokra - még ha nem is a forróságával hívja fel magára a figyelmet -, de tökéletes energiabomba télidőben a 100%-os céklalé. Minden benne van, amit egy hideg téli napon hazatérve megkívánhatunk: íz, édesség, mélyvörös szín, ami már látványával is melenget. Már 2 dl fogyasztásával is hozzájárulunk szervezetünk téli karbantartásához és elkészítése sem ördöngösség: 1- 2 kg céklát jól megmosva, héjastól, csak a szárától megfosztva, lereszelve, állni hagyva és jól kinyomkodva ízletes, kalóriadús természetes energiához juthatunk. Meg is vásárolhatjuk, természetesen a bioboltokban, ha nincs kedvünk magunk készíteni a téli gyógylevünket, én mégis buzdítok mindenkit arra, hogy saját maga foglalatoskodjon a betevőjével, mert rá fog jönni, hogy nincs annál értékesebb, mint amit saját magunknak és családunknak magunk állítunk elő.
Álljon itt pár fotó a magam erőfeszítéséről, remélem, senkit nem tántorítok el a céklalé előállításától:





Megjegyzések

  1. Nagyon szeretem a céklát, két nap alatt megettem egy nagy üveg ecetes céklát.

    VálaszTörlés
  2. Csak egy kérdés...lehet valahogy tartósítani a céklalevet? Köszi a választ,ha lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, rengeteg féle tartósítószert lehet kapni a boltokban, s ma már ugyan illik tőlük ódzkodni, én némely eltennivalóhoz használom őket. (szalicil, na-benzoát)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról