Dödölle
Ahány ház vagy tájegység, annyiféle elnevezés. Ganca, gánica, dödölle: nagyjából egyféle ételt jelent, azaz burgonyával és liszttel készített egyszerű paraszti étel, amely különböző feltétekkel kombinálva laktató, tápláló eledel volt hajdanában.
Azaz persze most is,azonban az üzletek óriási árubősége kiszorította a konyhából ezt az egyszerű ételt. Ma már a tápanyagtudósok, az egészséges táplálkozás hívei és követői talán nem is tartják egészségesnek, pedig nem is olyan rég még szinte hetente az asztalra került. Emlékszem, gyermekkoromban mi is sűrűn kaptuk anyutól, főleg vacsorára.
Elkészítése sem igényel ördöngösséget: a megfőzött krumplit a levében kell megtörni, és annyi lisztet szórni hozzá, hogy jó sűrű, kásás legyen. Folyamatosan kell kevergetni, le ne égjen, illetve a magára hagyott fazék "pöfögni" kezd, forró gőzt és krumplidarabokat köpködve a levegőbe, ami eléggé balesetveszélyes.
Amíg a krumpli főtt, addig meg lehet csinálni a zsíros-paprikás hagymát.
Az összesűrűsödött lisztes krumplit végül átkanalazzuk zsírral kikent tepsibe, és forró sütőben pirulásig sütjük a tetejét. A sütőből kivéve meglocsoljuk a hagymás-paprikás zsírral és már ehetjük is!
Egyes helyeken, vagy a változatosság kedvéért tejföllel is meglocsolhatjuk.
Azaz persze most is,azonban az üzletek óriási árubősége kiszorította a konyhából ezt az egyszerű ételt. Ma már a tápanyagtudósok, az egészséges táplálkozás hívei és követői talán nem is tartják egészségesnek, pedig nem is olyan rég még szinte hetente az asztalra került. Emlékszem, gyermekkoromban mi is sűrűn kaptuk anyutól, főleg vacsorára.
Elkészítése sem igényel ördöngösséget: a megfőzött krumplit a levében kell megtörni, és annyi lisztet szórni hozzá, hogy jó sűrű, kásás legyen. Folyamatosan kell kevergetni, le ne égjen, illetve a magára hagyott fazék "pöfögni" kezd, forró gőzt és krumplidarabokat köpködve a levegőbe, ami eléggé balesetveszélyes.
Amíg a krumpli főtt, addig meg lehet csinálni a zsíros-paprikás hagymát.
Az összesűrűsödött lisztes krumplit végül átkanalazzuk zsírral kikent tepsibe, és forró sütőben pirulásig sütjük a tetejét. A sütőből kivéve meglocsoljuk a hagymás-paprikás zsírral és már ehetjük is!
Egyes helyeken, vagy a változatosság kedvéért tejföllel is meglocsolhatjuk.
Huh, de régen készítettem, pedig nagyon szeretem. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet.
VálaszTörlés