Bölcső és fejfa

Oly régen próbálkozom már e poszt megírásával. Egy asztalosműhely munkái között időről-időre megjelennek a születéssel és elmúlással kapcsolatos famunkák is, úgy mint a bölcső és a fejfa is. Egyes műhelyek ráállnak e viszonylag folyamatos munkát adó termékek gyártására, mások - mint mi is - időnként kapunk ilyen megbízásokat. A fa nem időt álló: rendszeres gondoskodást, ápolást igényel. Talán ez az oka annak, hogy világunkban a kő, a márvány, előkelőbb helyet kapott a sírkertekben. És így volt ez akár az ókorig visszamenőleg is, hisz a hieroglifák nagy része is kőbe - és nem fába volt vésve. A bölcső persze nemigen készülhet kőből, viszont nagyon rövid a használati ideje, hisz csupán a baba felüléséig jelent biztonságos közeget. Valószínűleg ez is az oka annak, hogy hosszú évtizedekre kiesett a forgalomból, hisz a gyermekvállalásnál-nevelésnél is fontos szemponttá vált a kifizetődés. Márpedig egy újszülött fekhelyénél az a kifizetődő, ha minél tovább használhatja a gyermek, s így váltak keresetté azok a rácsos babaágyak, amelyek később önálló, rács nélküli fekhellyé alakíthatóak. A célszerűséget nem is akarnám megkérdőjelezni, azonban egyre több tanulmány lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy egy megszületett csecsemőnek mekkora szüksége van még az anyaméhben is tapasztalható ringató mozgásra. E mozgás kihat az idegrendszerére, s ezen túl a mozgásfejlődésére is. A sok-sok ringatásban részesülő babák kiegyensúlyozottabbak, mozgáskoordinációjukban fejlettebbek ebben nem részesülő társaiknál. Így talán örvendetesnek is nevezhetnénk a régi, elfeledett bababútorok - mint a bölcső is - iránti felélénkült érdeklődést. Nálunk egy padlásról "lementett" darab újrafeldolgozása történt meg, egy gannai család megszaporodása ürügyén, ahol a leendő "keresztmama"? gondoskodott e bútordarab felújításáról, s jelentem, a bölcső már használatban is van:)))
A fejfáról - mint az elmúlás illetve az emlékezés megörökítőjéről következő posztomban írok.

Megjegyzések

  1. Nagyon szép a felújított bölcső, szerintem sokkal értékesebb, mint egy boltban vásárolt ágy. Minden jót a kisbabának és a keresztmamának!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a leendő és újdonsült szülők nagy többségében nem a kifizetődés és praktikusság alapján vásárolnak gyermeküknek ezt-azt. Volt szerencsém egy ideig egy nagy láncolatú babaáruházban dolgozni, ahol elképesztő árukkal halmozTák el a vásárlókat, akik élve a lehetőséggel mindent meg is vettek. Iszonyú pénzeket elköltenek, még azok a családok is, akik egyébként nem állnak jó anyagi körülmények között. Én azt gondolom, hogy az emberek fejében keresendő a gond.
    Nagyon szép lett a bölcső! Én bizakodó vagyok, egyre többen igényt tartanak a régi, hagyományos tárgyak iránt, akár mai "köntösbe" csomagolva is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés