Hagymatokány

Egy egyszerű, laktató, régi falusi étel. A hozzávalókat megtermelte, illetve előállította a gazdálkodó szegény ember a portáján. (szalonna, zsír, hagyma, tejföl, liszt). Mindig tudtam, hogy a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak közé tartoznak, nálunk és környezetemben is nagy keletje van az ilyen és hasonló étkeknek (pl. gránátos kocka, kolbászos lecsó, tejfölös kenyérlángos, cicege).
A vendégeim is szívesen rendelnek egyszerű, paraszti ételeket, mindig nagy sikerem van velük:))
Lássuk, miből is áll a hagymatokány:

- 1 kg vöröshagyma
- 1 ek. zsír
- szalonna kockára vágva ízlés szerint
- 1 ek.liszt
- só bors, pirospaprika
- 2 dl tejföl

A kockára vágott szalonnát zsíron kiolvasztom, majd a karikára vágott vöröshagymát rászóróm és üvegesre pirítom. A tűzről lehúzva megszórom a liszttel és a pirospaprikával, sózom, borsozom.
Egy kevés vízzel elhabarom a tejfölt, a paprikás hagymára öntöm, és épp csak összerottyantom a sparhelten.
Köretnek főtt rizs, sült virsli, főtt tojás adható hozzá, nálunk most a legutóbbival készült, íme:


Megjegyzések

  1. Én is csorgatom!! V-nek lesz egy finom vacsija:-)

    VálaszTörlés
  2. De jó ötletet adtál. Jól néz ki nagyon. :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt nagyapäm keszitette mindig nekem.:)Van meg pär recept aminek az izeit azota sem tudom ugy összehozni mint a nagyszüleim.

    VálaszTörlés
  4. Egyszerű, de nagyon jó étel, ha hagyomány, akkor érdemes tovább éltetni :)

    VálaszTörlés
  5. gyermekkoromban esténként gyakran ettünk hagymatokánt puliszkával, a puliszkát lapítóra borította ki édesanyám, cérnával vágot szeleteke minden tányérra egy szelet puliszka egy jó adag hagymatokánt tett rá és villával eszegettük, Finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mihály! Köszönjük a személyes bejegyzését a hagymatokánnyal kapcsolatban. Fontolóra veszem a puliszkával való elkészítését....

      Törlés
  6. Én ma vacsorára el is fogom készíteni, természetesen puliszkaval!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés