Gidafotók és gomolya - most tehéntejből

El tudnám tölteni úgy a napot, hogy egész nap a gidákban gyönyörködöm. Annyira gyönyörűek és édesek, és mozgékonyak, és kedvesek, és...és...és..
Közben Tincső is elpottyantott egy bakocskát, csodás tömött bundájú fiúcska, már most akkora, mint az egyhetesek. Neki nem lesz gondja a csecsre, kettő is jut egy szájba...:)) Szegény öreg Ibikém alig bír megbirkózni a tejtermeléssel a két kicsinek, akik tízpercenként megkívánják az édes lét. Közben ugri-bugriznak, falra másznak - de tényleg - teli energiával, nem érdekli őket a tél, a tacsak-pocsolya, hogy nincs zöld az anyjuknak, csak széna és lucerna, és alma, és sárgarépa, az élet olyan szép, gyönyörű és annyit, de annyit kell ugrálni, farakást mászni...!
Jaj, a kecskegida a legcsodálatosabb állatgyermek! Nincs bájosabb nála.
Bogi kutyám is vemhes - még sosem volt kölyökkutyám - január végére nála is ellés várható. Édes istenkém, ennyi szaporulat...
Nos. Váltsunk komolyra. Mivel most kecskéim a gidákra termelnek - Gitta révén pedig az új jövevényre - én viszont már annyira sajtkészítő lázban égtem, ezért kénytelen-kelletlen tehéntejet vásároltam, frissen fejtet, 5 litert. Fokhagymás gomolyát készítettem belőle, és újból átéreztem az alkotás örömét, amikor egy finom állati termékből emberi fogyasztásra alkalmas, csodás ízharmóniával megáldott terméket sikerült létrehoznom. Tudom, ez így leírva túl költőinek hat, talán ömlengős is, mégis így van: szeretek a saját kezem munkájával finomságot előállítani. Összes blogger-társam, aki bármilyen ételköltemény előállításával foglalatoskodik, ugyanezt érezheti, és a csodát, hogy az internet segítségével ezt másokkal is megoszthatja.
És a fotók gidákról, sajtról
:
 A háttérben
látszódnak a gyöngytyúkok, akiknek hangjától épp megriadni készül ez a bakocska...
Anyák a szénarácsnál, s a gidák szemlélik, hogy mi is folyik itt..






A jó magyar gomolya mindig a pásztorember egyik fő tápláléka volt. Én is próbálom megőrizni, és vendégasztalom fogásai között felszolgálni ezt az ősi magyar tejterméket.

Megjegyzések

  1. Gyönyörűek a kiskecskék!
    Örülök,hogy semmi gond.
    Nagyon kiváncsiskodnak,hiszen most fedezik fel a világot. Gyönyörű a lábuk,mintha csizmában lennének. Jajj de szeretem őket!
    Nem ömlengés amit írtál a kezed munkájával előállított ételekről. Nagyon jó,hogy megtudjuk mutatni egymásnak! Sőt én még azt is elvárom,hogy dícsérjenek vagy kritizáljanak! De tegyék meg! Nagyon hiú vagyok és szeretem ha dícsérnek. Persze a kritikát is megfontolom.
    Azt hiszem mindannyian így vagyunk ezzel.
    Nagyon jól néz ki a gomolyád! Jó lenne megkóstolni!

    VálaszTörlés
  2. Mindig is tudtam, hogy csodás állat a kecske, a gidák gyönyörűek, aranyosak! A gomolyád nagyon guszta, már én is próbálkoztam házi tehéntejből hasonlóval, persze jóval kevesebből. Nem lett rossz, sőt kifejezetten kevésnek bizonyult. :-)

    VálaszTörlés
  3. Szépek, aranyosak! Jut eszembe! Idősektől hallottam, hogy a gyöngyös hangja elűzi a patkányt. Ez vajh igaz?
    Nagy sajtevők vagyunk Melindával. Gusztusos.

    VálaszTörlés
  4. Terike: már csak Gitta ellésére várunk, remélem, az is lezajlik rendben.
    Annamarie: ha sikere volt a gomolyádnak, érdemes többször is próbálkozni vele, olyan fincsi.
    MJ: igen, a gyöngyös hangja sok mindent elriaszt a ház körül, én spéci a rókát próbálnám "vele" távol tartani, de az egyéb tyúkokra veszélyes négylábú sem baj, ha eliszkol a közelünkből. A kellemetlen szomszédot is ki lehet a hangjával idegelni:)))

    VálaszTörlés
  5. Néha nagyon irigyellek... :) Azt hiszem, én is egész álló nap elnézegetném őket! Nagyon-nagyon édesek, szépek.
    Most megkeresem a gomolyareceptedet a blogon... :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Bodzazsuzsa!
    Régóta olvasgatom a blogodat ami nagyon tetszik!
    Ha küldenél nekem egy e-mail címet szívesen átküldenék Neked egy "bloggerkedő" szerkesztői lehetőséget, vendéglátás-turizmus témában...
    Ide küldheted, ha érdekel: cerika65@gmail.com

    VálaszTörlés
  7. Háááát! Ha igazán kellemetlen a szomszéd, akkor olyan a hangja mint a gyöngyösé. Fülsértő verseny!

    VálaszTörlés
  8. Örülök a szaporulatoknak. Olvaslak ám, ha nem is jelzek. Ez a Bogi, kíváncsi vagyok-leszek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés