Ha már ősz, akkor ő(s)zláb...gomba

Az idei év nem úgy alakul gombászás terén, ahogy szeretném. Pedig csúcs-szezon van, szinte egész évben, hisz az eső és a napsütés nagyon is kedvez a gombáknak.
Idén még nem is voltam gombászni. Ami gomba az asztalunkra került, azt szerencsés esetben barátainktól kaptuk, illetve piacon vásároltuk. A most bemutatandó őzlábat barátok szedték.
Szép nagy fejűek voltak, szinte adta magát a rántott gombafej variáció, ám mégis úgy döntöttem, hogy "párizsiasan" csinálom meg, és így a fejeket sűrű tojásos-lisztes masszába mártogattam és úgy sütöttem ki.
Ehhez mindössze 3-4 egész tojás, só, bors, és annyi lisztmennyiség, amitől annyira lesz csak híg , hogy a gombafejeket ne "húzza le", ne töredezzenek össze.
Köretnek sáfrányos rizst és tartármártást adtam:

Megjegyzések

 1. Mekkora gombák! Fantasztikus! :)
  Őzlábgombát még sosem ettem, ami annyira nem csoda, hiszen nem voltam egy nagy gombarajongó... egészen az idei őszig, amikor is gombászni voltam... :))

  VálaszTörlés
 2. Az idei gombászással én is így vagyok. Amíg csak havonta 1-2szer jöttünk, többet voltunk az erdőn, mióta itt lakunk. De a szomszédtól kaptunk mi is őzlábat, én hagyományosan, rántva készítettem el. Finomabb, mint a hús :-)) Jó lenne még a jó időt kihasználni, az őszi vargányát szedni kéne, hiszen miből lesz télen gombalevesem, avagy a nagy kedvencünk a vargányás krumplileves.

  VálaszTörlés
 3. Felhőlány: ősszel csodálatos a gombagyűjtés, különösen az őzlábgomba, hisz alig kell egy-két gombafej, és megvan a vacsi vagy az ebéd...

  Annamarie: lassan Te is rájössz, amire én már pár éve rájöttem...:)))

  VálaszTörlés
 4. Én is szeretem a gombát, de sajnos csak boltban szoktuk venni, nem az erdőn gyűjteni. De nagyon finom lehet ez az őzláb gomba! A rizshalom is csinos, sáfrányosan fantasztikus ízvilág, egész biztos!

  VálaszTörlés
 5. Az októberi ebédet állítjuk össze; így légy szíves küldjél nekünk kb. 1 kg őzlábgombát. Gyerekkorom óta nem ettem, szedtem. :))

  VálaszTörlés
 6. László: szívesen küldenék, csak szednem kéne. Ahhoz pedig nedves, nyirkos helyekre kellene most elzarándokolni - hisz egész éjjel esett...Hiába: nem vagyok megszállott gombászás terén:))

  VálaszTörlés
 7. Imádom az őzlábgombát, és a gombászást is. Ez legalább egy olyan gomba, amit semmivel nem lehet összekeverni, így tuti a siker.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Holle anyó megrázta dunyháját

Füstölt nyúlcomb

A "tökéletes kekszrecept" faragott kekszmintázóhoz