Sajtkóstoló zöldségtállal, bodzaszörppel

 Az elmúlt időszakban kétszer is megkerestek osztálykirándulást szervező tanár nénik sajtkóstolós program szervezésével.
Ez nagyon hálás feladat, és a tavalyi tapasztalatom is azt mondatja, hogy a gyerkőcök nagyon érdeklődők, s ki se fogynak a kérdezősködésből.
A programban bemutatom háziállatainkat, s egy-két szóval ecsetelem a kecsketartást, a kecske jellemét. Most a gidaugrándozás felettébb felvidítja a társaságokat, hisz tényleg bűbájosak, ahogy a farakások tetején ugrándoznak!
Az istállók, istállómunka, a szerszámok, a fejés eszközei: mind-mind bemutatásra kerülnek. Fejést pusztán azért nem mutattam eddig be, mert mindig kora délután érkeztek a csoportok.
Ezután a konyhámba invitálom a gyerekeket, ahol a terített asztalnál fűszeres kecskesajt kóstolására (most éppen oregánós) volt lehetőség az idénynek megfelelő zöldkörettel (retek, uborka), és mindenkinek jutott bodzaszörp is.
A konyhai edények, eszközök, a sajtkészítéshez szükséges oltó, sajtkultúra, sajtkések, vágószerszámok, a sajtprés, a vásznak, amiben kicsöpög a  savó: mind-mind megannyi érdekesség azoknak, akik még csak a boltok polcairól ismerik a sajtokat, abból is többnyire csak a trappistát.
Magamnak is nagy örömet okoz, hogy ezzel a kis tudománnyal mások is szívesen ismerkednek, s bár én is tanuló fázisban vagyok, mégis van már mit átadnom azoknak, akik nyitottak e csodás hobbi iránt.
Ajándékul még sajtrecepteket is sokszorosítottam a diákoknak és tanítóiknak.

Megjegyzések

  1. Minden tiszteletem a Tiéd, ezekért a bemutatókért! De a jövő fogyasztóit hozod létre általuk! :) Biztosan nagy élmény a gyerekeknek egy ilyen kirándulás. Talán nagyobb, mintha híres épületeket járatnak be velük. Könnyebben találnak kapcsolódási pontot, ráadásul sok érzékszervüket éri inger, ezáltal talán jobban rögzül. Mit mondjak, én is megkóstolnám azokat a sajtokat! :)

    VálaszTörlés
  2. Az előbb Bittva parti téli-őszi(?)fotóidat néztem, nagyon szerettem volna arra kirándulni. Képzeld, még mindig nem tudok fájdalom nélkül közlekedni. Bogi hogy van? (Az előbbi fotók közt egy fehér kutyus is ott volt...)S a mostani íráshoz: nem elég a bemutató még ehetnek is, ez már a csúcsa mindennek!!!!

    VálaszTörlés
  3. Libuc: nagyon szépen megfogalmaztad az értelmét a dolognak, köszönöm.

    Holdgyöngy: lehet, egy kis gannai séta tényleg jót tenne...Bogi imádnivaló, és gyönyörű, a vendégek gyerekei nem győzik dögönyözni!

    Kisrumpf: gondolom, várni kell még egy újabb magyarországi látogatásra, de ha így lesz: GYERTEK!

    VálaszTörlés
  4. Csak gratulálni tudok Neked! A gyerekeknek is tuti nagy élmény volt (legalábbis nekem nagyon klassz saját gyerekkori hasonló élményeim vannak), Neked pedig az elismerés miatt élmény! :))

    VálaszTörlés
  5. Szeretettel gratulálok én is! Neked ezt tanítanod kéne, nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is, akik főleg falusi turizmussal foglalkoznak. Úgy látom, a Bodzásnak Te magad vagy a cégére, nagyon jól csinálod!

    VálaszTörlés
  6. Felhőlány, Annamarie: nem vagyok épp önbizalomhiányos, mégis meglep, hogy egy-egy bejegyzésem, amiről azt hinném, érdektelen, milyen pozitív visszhangra talál...

    VálaszTörlés
  7. Barátnőm nagylánya 23 évesen találkozott először igazi tehénnel... Meglepődve mesélte, hogy képzeljem el, meleg volt a tehén, amikor megérintette...

    (Megyünk majd, mijazhogy :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés