Ünnep utáni pihentető menü...?

Nem vagyok vele egyedül, hogy az ünnep elmúltával - és közben készülve a következőre :) - étkezéseimben előnyben részesítem a kímélőbbet. Persze nem annyira a spenótra, vagy a rizsfelfújtra gondolok, bár mindegyiket szeretem, s jól jönnek majd januárban...:)
Kellemes ízével, tartalmasságával nálam mindig nyerő a káposztaleves, aminek alapváltozatát a keleti országokban scsinek hívják. Ez az egyszerű, laktató leves eredetileg hús nélkül készül, nálam azonban került bele egy-két füstölt sonka kockácska.

A belevalók:

egy kisebb fej káposzta
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. házi lecsó
babérlevél
1 ek.zsír (juuuuj!)
1 ek. liszt
só, bors, házi vegeta
ízlés szerint tejföl
10 dkg füstölt sonka felkockázva

A zsíron megfonnyasztottam a hagymát, rádobtam a megtisztított, kockára vágott zöldségeket, elkapart fokhagymát, s néhány percig erős tűzön pirítottam. Majd egy evőkanálnyi liszttel bestauboltam (svábosan bestejboltam), s felengedtem annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Ekkor tettem bele a füstölt sonka kockákat és a lecsót, házi vegetát is, végül a babért és a borsot. A füstölt sonka mellett ízlés dolga, hogy kell-e még sózni. Lassú gyöngyözéssel főztem, míg a zöldségek félig megpuhultak, és csak ekkor tettem bele a vékonyan felcsíkozott káposztát.
Én nem szeretem túlfőzni a zöldségeket, a káposzta is kissé roppanós maradt a levesben.
Forrón jó tálalni, aki szereti tehet a tányérjába egy kanálka tejfölt.
A hús nélküli változata klasszikus tápláló "szegényétel", amely több nép konyháján is megtalálható.


Puha kenyérrel is isteni, most azonban csináltam mellé töpörtyűs pogácsát:


Lehet, hogy a kérdőjel nem véletlenül került a főcím végére? :)
Mivel azonban az ünnepek között a megszokott állattartós és napi házimunkák mellett megszaporodtak vendéglátós munkáink is (vendégházak takarítása, szellőztetése, felfűtése, tüzelők bekészítése, kályhák kitakarítása, udvarok rendezése), szükségünk volt némi kalóriára, amit bőven ledolgoztunk. Jaj, ugyan mit magyarázkodom? Szeretünk és tudunk is jókat enni, és kész.

Megjegyzések

  1. Hmm azt a pogit de megenném most, bár nem panaszkodom, mert anyum is épp tegnap krumplipogit sütött a gulyás mellé!! :):)

    VálaszTörlés
  2. Engedd meg, hogy a cím láttán harsányan nevessek :-) Az ember csak egyszer él! S Nálatok tényleg elkel a sok kalória, de mire hivatkozzak én??

    Félre a lelkifurdalással. Én majd jövőre diétázom :-)

    VálaszTörlés
  3. Finom a káposztaleves! :) Pláne a töpörtyűssel!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés