Dúskál a kert

Nap mint nap hozok fel a kert kincseiből a konyhára. Most zöldséget zöldséggel eszünk, mártásokkal, felfújtnak, egytálételnek kapirgálós tojással, reszelt sajttal. Kevés hússal vagy szalonnával. Feri bácsi kiújult köszvényének ez gyógyír de az én enyhe túlsúlyomnak sem árt. Szüreteljük az almát, körtét, szilvát, ezekből mindennap fogyasztunk. Na, ne gondoljatok itt ültetvényre, egy-egy öreg fa termi gyümölcsét, illetve a málnásunkban is újra "legelhetünk" naponta pár szemet a tavaly ültetett, de idén burjánzani kezdő tövekről.
És akkor lassan beérik a bodzabogyó , abból is raktam el pár üveg dzsemet. A szilvából tepsiben sült lekvár készült valamint aszalvány. Az almát a magas pektintartalma miatt fogom üvegbe zárni, és egy-egy későbbi gyümölccsel (narancs, mandarin) vagy zöldséggel (tök, zukkini, brokkoli) fogom kenőkének bespájzolni.
A körte túl kemény a lazuló fogsornak, ezért kompóttá fog alakulni.
Nézzétek, az én zöldségeim ilyenek!Semmi egyen méret, egyen vastagság, viszont mindegyik egyéniség! Patakparton, lovaink, nyulaink érett trágyájával gazdagon táplált földben lettek ilyenné. Értsétek meg: csak ilyet érdemes enni, és ezért érdemes a fáradságot is vállalni.
Szeretem a kertem. 

Megjegyzések

  1. Nagyon egyhullám... épp tegnap reggel ecseteltem a piacon, hogy azért főzök ma vadast, mert isteni gyökérzöldségeket lehet most kapni... már nem túl zsengék, tökéletesek, édesek, erős ízzel. :) Szóval ezért főztem vadast tegnap, ilyen gyönyörűségekből. Sajnos nem saját, de kerti, imádom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fogod elhinni, de a fenti mennyiséget épp egy nyúlvadashoz húzkodtam ki. A combocskák már az ecetes répa alatt pácolódnak hidegen, holnap lesz a sütés napja:))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

A "tökéletes kekszrecept" faragott kekszmintázóhoz

Hagymatokány