Savanyú csicsóka

Télen is lehet eltenni, savanyítani. Rengeteg télen kapható gyümölcsből, zöldségből készíthetünk lekvárt, kencét, turmixitalt, sőt füstölhetjük is őket - erről majd később írok.

A csicsóka is az újrafelfedezett, csodás hatásúnak titulált növények közé tartozik, aminek széles körű lehet a felhasználása: nyersen fogyasztható - szerintem így a legjobb - főzhetjük, pürésíthetjük, salátának is jó, sütni, ropogtatni, sütit készíteni belőle...megannyi elkészítési lehetőség rejlik benne. 
Nem vagyok édesszájú, a savanyú, a sós és a fanyar ízeket jobban szeretem, mint a cukrosat-mézeset. A nyers, de kiváltképp a főzött-sütött csicsókának eléggé édeskés íze van, így most egy savanyított változatát készítettem el, remélem, fincsi lesz majd húsok mellé savanyúságnak. Kíváncsi vagyok, hogy az ecetes létől veszít-e az édeskésségéből?
Pár napja került üvegekbe a lereszelt csicsóka  sárgarépával csinosítva, így még várok 1-2 hetet, hogy az ízek , fűszerek átjárják ( fehérbors, babér, ecet, só, citromos kakukkfű) és csak akkor fogom felbontani.  Valami sertés apróhúsos ebédhez tudnám elképzelni első körben.
 

Megjegyzések

  1. Kíváncsian várom én is az eredményt.

    VálaszTörlés
  2. Én eddig egy darabolt savanyúságban gondolkodtam, de most elgondolkodtam ezen a reszelt verzión is.

    VálaszTörlés
  3. Elkészültem egy próba üveggel. Mondjuk én másmilyen fűszerezést használtam. Amit problémásnak találok, hogy a reszelésnél nagyon gyorsan oxidálódik a csicsóka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben teljesen igazad van. Viszont ráöntve az ecetes savanyúságlevet, kifehéredett. Azonban nekem is volt észrevételem: a négyből három üveg levet engedett. Eltevéskor nem zártam le rögtön őket, hanem megvártam, amíg a lé leszivárog és újratöltöttem. Ennél a savanyúságnál elképzelhető, hogy nem kell csurig ellepnie a zöldséget a lének, hisz a csicsóka és a répa is tartalmaz cukrokat, így valószínűleg az ecetes-cukros felöntőlé a nedveik kiengedésére ösztökélte a csicsókát. Asz'szem ezt hívják ozmózisnak...? Javítsatok ki bátran!

      Törlés
    2. Igen valamennyire kifehéredett. Ha túl sok levet enged akkor lehet egy problémával nézek szembe ...

      Törlés
  4. Ma kipróbáltam amit mi tettünk el. Finom lett, de van még mit finomítani rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is fogyott már belőle, bár nem lesz a legnagyobb kedvenc a csicsóka savanyúságként:)) Megállapítottuk, hogy nem érdemes se sütni, se főzni: nyersen ropogtatva a legkiválóbb:))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés