Fűszernövények szaporítása


Bizonyára voltatok már úgy, hogy milyen jó is lenne egy kis friss fűszernövényt nevelgetni a konyhaablakban, főzésnél csak lecsippenteni a tőről a megfelelő mennyiséget és így friss fűszerízzel gazdagítani az ételt.
A bevásárlóközpontok el is látnak minket gazdag választékkal: bazsalikom, menta, metélőpetrezselyem, rozmaring, citromfű, snidling, kakukkfű....hogy csak a leggyakoribbakat említsem.
Azonban a dús lombozat hamarosan kókadozni kezd az ablakban, hisz a boltban a már jó sok, erőteljes levélzettel rendelkező növényt lehet a legjobban - és a legdrágábban - eladni, s ha egy-két héten belül nem használódik el a növényke, akkor megnyúlik, és csak kókadozik.
A legjobb megoldás ilyenkor a szaporítás - és nem az új növény vásárlása:))
Én ezt úgy csinálom, hogy az elvékonyodott szárakat lecsípem, alulról a leveleket leszedegetem - és nem dobom el, hanem szárítmánynak félreteszem. Az ilymódon kissé lecsupaszított levélkéket szűk szájú üvegcsékben vízbe rakom, ahol kb. 4-5 nap alatt gyökeret eresztenek. Ezután palántázó műanyag edénykékbe friss virágföldbe ültetem őket , és már mehetnek is ki a szabadba, amíg megerősödnek. Ezzel a módszerrel hosszabb távra is biztosítani tudjuk magunknak a friss fűszernövényt, de nem utolsó sorban ajándék is lehet belőle, vagy netán árucikk:))
Mentával és bazsalikommal sikeres próbát tettem, a rozmaringnak keményebb a szára, nehezebben gyökeresedik, ezért a szárat vékonyan bevágtam késsel. Kíváncsian várom, sikerül-e a manőverem:))?
Azért itt még egy kis kakukkfű is virágzik



Megjegyzések

  1. De jó,hogy írtál erről!!!!! Bazsalikomra van szükségem sokra, fel is jegyzem magamnak,hogy szaporítsam.
    KÖSZÖNÖM!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsuzsa! Neked zsályával is sikerült? Imádom, de nálam lakásban a cserepes nem él tovább mint max. 2 hónap. Többször próbáltam szaporítani, vízben is, volt aki azt mondta hogy nyugodtan dugjam simán földbe, de sem így, sem úgy nem maradt meg... :( Az összes többivel sikeres vagyok, hátha Neked van valami jó tanácsod! Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rita, zsályával nem próbálkoztam, mert nálam a legelőkön kaszálni lehet, tehát évszámra hozzájutok:))
      A cikkben említett bazsalikomok és menták viszont gyönyörűségesen erőre kaptak, igaz, ők nem a konyhaablakban, hanem a fotókon bemutatott kicsiny fűszerkertben, egyelőre műanyag "cserepekben" élik új életüket.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés