2014. május 26., hétfő

Fűszernövények szaporítása


Bizonyára voltatok már úgy, hogy milyen jó is lenne egy kis friss fűszernövényt nevelgetni a konyhaablakban, főzésnél csak lecsippenteni a tőről a megfelelő mennyiséget és így friss fűszerízzel gazdagítani az ételt.
A bevásárlóközpontok el is látnak minket gazdag választékkal: bazsalikom, menta, metélőpetrezselyem, rozmaring, citromfű, snidling, kakukkfű....hogy csak a leggyakoribbakat említsem.
Azonban a dús lombozat hamarosan kókadozni kezd az ablakban, hisz a boltban a már jó sok, erőteljes levélzettel rendelkező növényt lehet a legjobban - és a legdrágábban - eladni, s ha egy-két héten belül nem használódik el a növényke, akkor megnyúlik, és csak kókadozik.
A legjobb megoldás ilyenkor a szaporítás - és nem az új növény vásárlása:))
Én ezt úgy csinálom, hogy az elvékonyodott szárakat lecsípem, alulról a leveleket leszedegetem - és nem dobom el, hanem szárítmánynak félreteszem. Az ilymódon kissé lecsupaszított levélkéket szűk szájú üvegcsékben vízbe rakom, ahol kb. 4-5 nap alatt gyökeret eresztenek. Ezután palántázó műanyag edénykékbe friss virágföldbe ültetem őket , és már mehetnek is ki a szabadba, amíg megerősödnek. Ezzel a módszerrel hosszabb távra is biztosítani tudjuk magunknak a friss fűszernövényt, de nem utolsó sorban ajándék is lehet belőle, vagy netán árucikk:))
Mentával és bazsalikommal sikeres próbát tettem, a rozmaringnak keményebb a szára, nehezebben gyökeresedik, ezért a szárat vékonyan bevágtam késsel. Kíváncsian várom, sikerül-e a manőverem:))?
Azért itt még egy kis kakukkfű is virágzik5 megjegyzés:

 1. De jó,hogy írtál erről!!!!! Bazsalikomra van szükségem sokra, fel is jegyzem magamnak,hogy szaporítsam.
  KÖSZÖNÖM!!!!

  VálaszTörlés
 2. Szia Zsuzsa! Neked zsályával is sikerült? Imádom, de nálam lakásban a cserepes nem él tovább mint max. 2 hónap. Többször próbáltam szaporítani, vízben is, volt aki azt mondta hogy nyugodtan dugjam simán földbe, de sem így, sem úgy nem maradt meg... :( Az összes többivel sikeres vagyok, hátha Neked van valami jó tanácsod! Köszi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Rita, zsályával nem próbálkoztam, mert nálam a legelőkön kaszálni lehet, tehát évszámra hozzájutok:))
   A cikkben említett bazsalikomok és menták viszont gyönyörűségesen erőre kaptak, igaz, ők nem a konyhaablakban, hanem a fotókon bemutatott kicsiny fűszerkertben, egyelőre műanyag "cserepekben" élik új életüket.

   Törlés

Mediterrán ízvilágú nyúlcomb

Fantasztikus harmóniájú ételkölteményt sikerült a vasárnapi asztalra varázsolni. Ha hozzájuttok természetes tartásból származó nyúlhúshoz (p...

Népszerű bejegyzések