A boldog tyúk

Jó pár éves tyúktartás után is bőven kezdőnek számítok még a szárnyas-fronton. Állományom természetszerűleg állandóan változó, hol a természet (értsd: betegség, róka, egyéb ragadozó: menyét, nyest) ritkítja az állományt, hol saját kezűleg vetek véget a kotkodának, konyhám és a vendégétkezés igényének megfelelően. Így volt ez ősidőktől fogva, nincs ebben semmi furcsa és különleges.
Természetesen folyamatosan gondoskodom róla, hogy minden évben meglegyen az az általam is kontrollálható állomány (max. 20-25 egyed), amely eltart minket hússal és tojással, és jut belőle a vendégélelmezésbe is. Ez a nagyságrend megfelel a kialakított baromfi ólaknak, az elbírt és folyamatosan beszerzendő takarmánynak, és ebben a felállásban biztosítani tudom az állománynak a természetes tartásmódot is, a kapirgálástól kezdve a porfürdőig. Udvarom még sokéves tyúktartás mellett is folyamatosan füves, zöldnövényes, a kihordott nyúl- és lótrágyától - régebben a kecsketrágyától - állandóan megkapja a tápanyag utánpótlást, hisz a feltrágyázott földben folyamatosan élletteret tudok biztosítani a tyúkok által oly kedvelt földigilisztáknak és egyéb rovaroknak is, amik a hús- és tojástermeléshez nélkülözhetetlen, természetes tápanyagot jelentenek.
A trágyadombon kötnek ki a fóliából kigazolt zöldek is, valamint komposztot képezek a háztartási hulladékokból is. Ezek a szárnyasok kedvelt csemegéi, jó közérzetükhöz nélkülözhetetlenek.
Tavaly eldobott barackmagból új élet, új növény kelt életre a baromfiudvarban, amit a szárnyasok valami oknál fogva nem bántanak, nem csipegetik. Izgatottan várjuk a barackfácska növekedését. Az elmúlt napok viharai, esőzései sem tudtak nagy kárt tenni benne, viszont kertész tanácsára ágacskáit megmetszettük. Házi tanácskozásunk eredményeképpen nem ültetjük máshová, döntött az én javaslatom: ha ez a magocska itt kikelt, (lásd: kőtörmelékek közt), akkor itt ő élni tud és akar, ezért ne avatkozzunk bele a természetbe. Pláne, ha a tyúkok is békén hagyják.


Megjegyzések

  1. Remélem meghálálja majd a kicsi fácska nektek.

    VálaszTörlés
  2. lehet a lehulló kukacos barackra hajtanak

    VálaszTörlés
  3. Pár év múlva árnyékot is ad a tyúkocskáknak... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés