2012. március 12., hétfő

Virágzik a halvány sáfrány

E csodás, védett növény virágzása általában február végére tehető, de mivel idén kicsit később köszöntött be a tavasz, így több mint egy héttel később bújtak elő az első példányok a nem messze lévő kupi erdő védett zugaiban.
A sáfrányokat valamikor évezredeken keresztül termesztették aranysárga bibéjükért, amely illatos, gyógyító hatású és festésre is alkalmas anyagokat tartalmaz. Krókusz néven is ismert, a latin crocos fonalat jelent, mely a bibe fonal alakjára utal.
Magyarországon a sáfrányok ritkaságnak számítanak, a növény természetvédelmi értéke tízezer forint. Épp ezért szívet melengető számomra, hogy tőlünk nem messze, a Kupi erdőben rábukkantak egy fajukra, melyet sokáig kárpáti sáfrány néven ismertünk, azonban a botanikai vizsgálatok kimutatták, hogy ez egy teljesen önálló faj, és a halvány sáfránynak nevezik. (Crocus vittatus). Tallós Pál erdőmérnök figyelt fel rá az ötvenes években a pápai piacon, ahol virágszedő asszonyok árulták.
A Kupi-erdőben élő állománya egyedülálló ritkaság, ezért virágzás idején a természetvédelmi őrök és erdészek együttesen óvják e féltett kincsünket.

A képet ifj. Vasuta Gábor fotóalbumából kölcsönöztem.

2 megjegyzés:

  1. Ezért érdemes piacra menni! Ott aztán minden előkerül, s akinek szeme van rá, meglátja amit kell.Ha egyszer ismét eljutunk hozzátok el kell menjünk oda kirándulni.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Gyere az ajándékodért légyszi.

    VálaszTörlés

Mediterrán ízvilágú nyúlcomb

Fantasztikus harmóniájú ételkölteményt sikerült a vasárnapi asztalra varázsolni. Ha hozzájuttok természetes tartásból származó nyúlhúshoz (p...

Népszerű bejegyzések