Sajtprés faragással
Régóta szeretném bemutatni ezt a kis diófából készült házi szerkentyűmet, amit kerek évfordulós szülinapomra kaptam a páromtól. Jó ideje rágtam már a fülét, hogy úgy szeretnék olyan sajtot készíteni, amibe valamilyen mintát tudnék préselni. (Ez a vágyam a szappankészítésnél is fennáll, egyelőre még csak kagylócskákat nyomkodok a masszába, de szeretnék valami egyedi szappan pecsétet is:))
Ez a prés úgy működik, hogy az alsó és felső formát alul csavarokkal összefogatom, felállítom. Gömbölyded nyomóformák is tartoznak a készlethez, ezekből teszek a forma aljára 2-3-at, majd felülről beletöltöm a sajtalvadékot. Legvégül a massza tetejére is teszek a nyomóformákból és felülről is összecsavarozom. Rácsra állítom, és hagyom kicsöpögni a savót. (A présben a nyomófák között van annyi rés, hogy a savó el tud távozni.)
Az első sajt szépen átvette a diófából a sav hatására kioldódó lilás csersavat. Nagyon izgalmas kis sajt lett, ám csak a képzelőerőtökre kell bízzam a dolgot, mert izgalmamban a fényképezésről megfeledkeztem.
A további sajtok már nem színeződtek el. Jelenleg nincs kecsketejem, hisz Tincső vemhes, február végére várjuk a gidákat, így legkorábban március közepén számolok fejéssel.
Addig tehéntejből készülnek a sajtok, most egy hónapos érlelés alatt van egy natúr és egy fokhagymás camembert,
egy natúr és egy paprikás trapista jellegű sajt. A következő nagyobb mennyiségből gyógynövényeset akarok csinálni, arról majd külön posztban beszámolok.
Képek a sajtprésemről:
Ez a prés úgy működik, hogy az alsó és felső formát alul csavarokkal összefogatom, felállítom. Gömbölyded nyomóformák is tartoznak a készlethez, ezekből teszek a forma aljára 2-3-at, majd felülről beletöltöm a sajtalvadékot. Legvégül a massza tetejére is teszek a nyomóformákból és felülről is összecsavarozom. Rácsra állítom, és hagyom kicsöpögni a savót. (A présben a nyomófák között van annyi rés, hogy a savó el tud távozni.)
Az első sajt szépen átvette a diófából a sav hatására kioldódó lilás csersavat. Nagyon izgalmas kis sajt lett, ám csak a képzelőerőtökre kell bízzam a dolgot, mert izgalmamban a fényképezésről megfeledkeztem.
A további sajtok már nem színeződtek el. Jelenleg nincs kecsketejem, hisz Tincső vemhes, február végére várjuk a gidákat, így legkorábban március közepén számolok fejéssel.
Addig tehéntejből készülnek a sajtok, most egy hónapos érlelés alatt van egy natúr és egy fokhagymás camembert,
egy natúr és egy paprikás trapista jellegű sajt. A következő nagyobb mennyiségből gyógynövényeset akarok csinálni, arról majd külön posztban beszámolok.
Képek a sajtprésemről:
Elképzeltem azt a fokhagymás kecskesajtot... Ügyes faragód van, tetszenek a minták!
VálaszTörlésEz igen! Ez nagyon komoly! :-)
VálaszTörlésGratulálok hozzá, biztos hogy jókat és finomakat tudsz majd alkotni vele :-)
üdv mm
Szívesen megtanulnám tőled a sajtkészítés fortélyait,de a kecsketartás rejtelmeit is!!
VálaszTörlésEz nagyon szép!
VálaszTörlésHú de klassz! Egy sajtprésre nekem is fáj a fogam :-)
VálaszTörlésNagyon szép, érdekes darab! Csokihoz, vagy pl süteményhez nem alkalmas?
VálaszTörlésKedves Zsuzsa!
VálaszTörlésHol lehet egy ilyen sajtprést beszerezni, ajándékba szeretném egy kedves ismerősömnek, aki szintén kecskesajtot készít.
Válaszát köszönöm!
A sajtprést férjem csinálta nekem a születésnapomra, tehát nálunk készült. Nem elképzelhetetlen, hogy esetleg készít belőle megrendelésre is:))
TörlésKedves Zsuzsa!
TörlésKöszönöm a gyors választ.
Ha esetleg a férje készít belőle megrendelésre, akkor esetleg rendelnék :) Két kérdésem lenne, mennyi idő alatt készülne el és mennyibe kerülne.
Szép napot kívánok!