Kecskesajt svájci mintára

Mivel a vendégforgalom most a hétvégékre korlátozódott, több időm jut sajtjaim ízesítésének, elkészítési módjainak kísérletezésére. Ez egy csodálatos hobbi, s mivel a munka dandárját - élményeimet, próbálkozásaimat az interneten is megosztom, ezért rám találnak olyan sajtosok is, akik bizonyos területeken már előbbre járnak, mint én, s magánlevelezés útján megosztjuk egymással tapasztalatainkat. És épp ettől csodás ez a terület, hogy én még nem találkoztam olyan sajtossal, aki ne akarna a másiknak segíteni, jó szándékkal, tudással, ötletekkel. És ha magam járok utána a terület "nagyjainak", akkor is segítőkészséggel találkozom. Szeretnék neveket is megemlíteni, úgymint "sajtos Ferit" Körösladányból: nekem  - és sokunknak - ő az etalon, Pettenkoffer Vikit a Bácshegyről - Balatonfelvidék -, Nagyné Rózsát Polgárdiból, aki az Index sajtos fórumának egyik motorja, és legújabb sajtos barátnőm, Judit a Tisza mellékéről, akivel lovas témában is megértjük egymást. Remélem, senkinek nincs ellenére, hogy megemlítettem, hisz engedélyt nem kértem hozzá - lehet, hogy kellett volna?
Most azonban bemutatnám azt a sajtomat, aminek pácolását a svájci Appenzeller cég mintájára készítettem el, de hogy ne legyek elrablója az ötletnek, máris tettem bele egy apró változtatást, amitől, remélem, egyedivé és saját termékké sikerült varázsolnom ezt az önmagában is karakteres finomságot, amit úgy hívnak, hogy kecskesajt.
Ennek az ínyencségnek a bevonata a következő összetevőkből áll:
- ánizs, fahéj, szegfűszeg, bors, fehérbor, víz és só

Az extra összetevő - amitől mégsem Appenzeller, maradjon TITKOS! Aki megkóstolja, úgyis rájön:))
Ezzel a szósszal kell kenegetni a sajtot, amitől az csodás barnás-lilás árnyalatot nyer, és ha nem viszik el azonnal, az érés folyamán egyre inkább átitatja a sajtot. Én még nem kóstoltam édes összetevőkkel sajtot, ám ez valami csodás! És bocsánat, de ezt nemcsak én mondom, hanem van már egy-két kedvelője is ennek az íznek!
Úgy gondolom, a hagyományos fokhagymás és fűszeres ízek mellett nagyon is ott van a helye ennek az ízvilágnak a kecskesajtok között. Én mindenesetre beépítem a repertoáromba!





A kollekcióban a barnás-vöröses árnyalatú a cikk témáját képező  sajt ( diódarabok vannak a fatányéron), a hozzá hasonló színezetű az  füstölt bevonatú. Remélem, meg lehet különböztetni a kettőt.

Megjegyzések

  1. Jaaaaaaj!!! Sajt is, fotó is, tevékenység is!:-)

    VálaszTörlés
  2. Akár svájci, akár nem, enni valóan guszták!
    Nagyon ügyes vagy, szuper sajtokat készítesz!

    További jó kísérletezést, sok-sok sajtcsodát!

    VálaszTörlés
  3. Hmm, micsoda íze lehet! Szerintem én még nem is ettem normális sajtot:)) Jól néz ki, az biztos, a fűszerek meg jól hangzanak. Tetszik az is, hogy létezik egy "sajtos" kaszt:)

    VálaszTörlés
  4. Ezek nagyon,nagyon szepek es biztos finomak is:) Toväbbi jo kiserletezest!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm lányok-asszonyok az elismerést. Olvasva blogjaitokat, azt hiszem, mindőtöknek megvan az a hobbija, amiben kiélheti kreativitását, s amivel másoknak örömet okozhat.

    m: Hm..Sajtos kaszt...Van már kezdeményezés az összefogásra, de egyébként - akiket ismerek - nagyjából egyedül dolgoznak, "manufaktúrában":)), ahogy én is...

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa, nagyon ügyes vagy! Anyukám is készít sajtot, ők változó számú kecskét tartanak Ságváron, megmutatom neki az írásodat ihletadónak. Ő is kísérletezik különféle ízekkel.

    VálaszTörlés
  7. Timi: a kecskék száma nálam is változó, bár megtehetném, hogy élethosszig tartsak minden megszülető kis jószágot...Az említett sajtosoktól én is mindig új erőre kapok, úgyhogy, ha ez kell anyukádnak, hát rajta! :))

    VálaszTörlés
  8. hmmmm, imádom a kecskesajtot, és ezek olyan guszták!! kár, hogy most kicsit vissza kell fognom magamat belőle..ezért külön örülök, hogy legalább nézegethetem. Azért, ha a diétának vége, elzarándokolok és megkóstolom!

    VálaszTörlés
  9. Ciripbogár: nem tudom, meddig tart a diétád, ám a raktárkészletem lassan fogyogat, s legközelebb március magasságában lesz újra tejem és így sajtom is:)) Hacsak nem vásárolok kecsketejet...

    VálaszTörlés
  10. Hú, nekem ezek az ízek biztosan bejönnének, de most kiegyeznék egy sima, natúr sajttal is. Márciusban megyek hozzád:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszták! De szeretnék én is ügyeskedni a kecsketejjel! Nagyon szeretem a sajtot, épp most készítettem 3 liter tehéntejből.
    Szerintem meg se közelíti a Te sajtodat!
    Kicsit csúnya,kicsit túró ízű,de az enyém!
    Az biztos,hogy a bolti sajtnál ezerszer jobb.
    Nem tudom eldönteni,hogy a kecskét vagy a kecskesajtot szeretem jobban?
    Írj a kecskékről!!!!

    VálaszTörlés
  12. Sofia, gyere csak, mindenkit szeretettel várok egy kis gannai lazításra, sajtkóstolásra. Kínálok mellé jó kis somlói borokat...:))

    Terike, Te nagy kecskeimádó! Biztos fincsi lett a tiéd is, s nálam is megtörténik, hogy a sajt nem "fotogén". Például a parenyicát még változatlanul nem tudom olyan állagúvá nyújtani, hogy szépen lehessen tekerni...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés