Első hó és napsütés

A tél nem nagy kedvenc nálam, megviselnek a rövid nappalok, hosszú esték, az, hogy lényegesen rövidebb időbe kell belesűríteni a ház, és az állatok körüli teendőket, és késő délutánra, estére hagyni azt, amit a lakásban is el lehet végezni.
Azonban amikor a havazást ilyen gyönyörű napsütés kíséri, akkor elolvad minden rosszkedvem, felpezsdülök tőle, és teli energiával végzem még a napi "robotot" is.
Bogi kutyámat nélkülözöm most, mert pár napja újra tüzel - ki érti ezt? Alig három hónapja  is ugyanezeket a tüneteket fedeztem fel nála - vércseppek, Leó és az összes utcabeli kutya meg van őrülve, egész napos nyüszítést hallgatok, és hallgattam augusztusban is. Kiskutyák azonban októberre nem születtek, viszont most újból ivarzik ez a kis lánykutyus. Van valaki, aki tud erre magyarázatot? Fiatal, júliusban volt egyéves a Bogi, tehát az első ciklusait éljük.
Arra gondoltam, hogy pulival kellene fedeztetni, ezért átvittem a szomszédba - na jó, egy utcahosszal távolabbra -, ahol kan pulikutyát tartanak, és van kennel is, hogy más kutya ne férkőzhessen a párocskához.
Hát, majd meglátjuk. Persze nem túl szerencsés január végére kiskutyát vállalni...
Most azonban egy pár képen bemutatom a mai csodás fényeket, és ragyogást! 
A tyúkjaimat látnotok kellett volna reggel, az ólajtó kinyitásakor! Egymagamban akkorát nevettem rajtuk, hogy ihaj! Reggel már  tülekednek az ajtóban mire megyek nyitni és szinte belerepülnek az arcomba, alig tudok odébb menni úgy, hogy nekem ne rebbenjenek. A kiskakas már ordít, kukorékol az ólban, tudatja a nagyvilággal, hogy neki már hajnalban a kelő napot kellene üdvözölnie, szóval csoportosulás van az ajtóban, mint ma is. Ám amikor meglátták a húszcentis havat, elhallgattak, nem győzték a fejüket nyújtogatni, forgatni: hát ez micsoda? Milyen napra ébredtünk? Szemlátomást töprengtek, hogyan lehetne megközelíteni a kukoricás edényeiket. Lapátoltam nekik utakat az udvarban, de volt amelyik még órák múlva is az ólajtóban nézegetett és nem tudta, mitévő legyen...





Megjegyzések

  1. Gyönyörű szép..mesebeli álom táj.... :D

    VálaszTörlés
  2. Hű, de gyönyörű Nálatok :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás fotók, köszönjük.

    VálaszTörlés
  4. Mekkorát rötyögtem magamban a tyúkos-kakasos jeleneten!!! És mekkora állatbarát, aki folyosót lapátol a kis kedvenceknek:)

    Köszi Zsuzsa, élmény volt olvasni és látni - nálunk őrületes sár mindenhol, hideg szél és földtúrások (fűtéscsöveknek köszönhetően...) Szóval jó volt itt nálad:)

    VálaszTörlés
  5. Amikor az én kutyám 5 éves lett, egyre rövidebb időközönként tüzelt. 5, 4, 3 hónapra. Amikor 2,5 hónap múlva újra tüzelni kezdett, elvittem ultrahangra, ahol bizony találtak a méhszáján valami oda nem illő dolgot. Ivartalanítani kellett. Nem azt mondom, hogy nálatok is így van, de gondolni kell ilyesmire is, jobb az óvatosság.

    VálaszTörlés
  6. Itt jártam, most is, kicsit megsajdult a szívem a fotók láttán.

    VálaszTörlés
  7. hát csodálatos, élő betlehemi díszlet! Nagyon aranyosak a kecskék, ahogy a fülük szétáll a kíváncsiságtól:)

    VálaszTörlés
  8. Mindenkinek örülök, akit sikerült gyönyörködtetnem:))
    Jó, a másnapi fotókat nem tettem közzé, nem akartam senkinek rossz napot okozni:))

    Beatrice: köszönöm a szukákra vonatkozó oltalmadat, szükségem is van rá, hisz első lányivarú kutyámat nevelgetem...

    Holdgyöngy: mindig örülök, amikor visszatérsz hozzám. Lassan ideje a valóságban is találkoznunk újból:))

    Ciripbogár: imádnék olyan kollázsokat (vagy montázsokat...?) csinálni mint Te! De hát korlátaim vannak...:))

    VálaszTörlés
  9. Szia Zsuzsa,
    az én kislány cserfes kutyám először 8 hónaposan szült! Nagyon hamar kezdett el tüzelni és nem tudtuk mit kezdjünk vele és mire észbe kaptunk azóta már 3szor szült. Mindig szabályosan 5 hónapra rá tüzel megint és mindig 8 kölyköt ellett. A kicsikkel 1 hónapos korukig nincs baj, a koszt teljesen eltakarítja utánuk az anya (és apa ha közelben van). 1 hónapos koruktól, miután már sok a "termés" bizony olyan helyen kell legyenek, ahol könnyen tudsz takarítani, mert nemcsak nektek nem jó ha behordjátok, de ők maguk sem jó ha belemásznak a koszba. Úgyhogy a január végi ellés nem igazán lesz jó, máskor próbáld nyárra tervezni mert meg fogsz vele kínlódni. De ha szereted őket, mint én, akkor csak jó erőt kívánok majd hozzá, nagyon édesek lesznek, irigyellek kicsit, mi ivartalanítani fogjuk végül a mienket.

    VálaszTörlés
  10. Ágni: köszönöm soraidat, látod, ennyire előre még nem is gondolkodtam. Valahogy talán abban bízom, hogy kimarad ez a ciklus is...:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés