Ribizlikrémes máktorta- bohém módra
Hétvégi szösszenetem, csak hogy megmaradjon a receptje a családi legendáriumban. A krém frissen szedett ribizlinkből készült.
Ribizlikrém:
- fél kiló ribizli
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 8 dkg burgonykeményítő
- 20 dkg margarin
A ribizlit becukroztam, hagytam levet engedni, majd feltettem főni. A pici tejben elkevertem a keményítőt, és ezzel sűrítettem a gyümölcspépet, amiben bőven hagytam egész szemeket is. Langyosra hűtöttem, majd a szobahőmérsékletű margarint elkevertem benne. Amikor teljesen elolvadt, betettem a hűtőbe.
Máktorta bögrésen: 1 bögre kb. 2,5 dl
- 1 bögre liszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1 bögre darált mák
- fél bögre cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- pici fahéj
- 1 bögre tej
- 2 tojás
- fél bögre étolaj
A száraz és a folyékony összetevőket külön-külön kikeverjük, majd összedolgozzuk
Kivajazott vagy sütőpapíros tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (kb. 35 perc)
Hagyjuk kihűlni, majd kettévágva megkenjük a kihűtött ribizlikrémmel, bevonjuk kívülről is.
Tejszínhabbal díszíthetjük.
Profi cukrász felszerelésekkel és tudással művészibb, esztétikusabb is lehet, no de mivel én csak botcsinálta házicukrász vagyok évente egy-két tortával, sütivel...no hát ezért adtam a "Bohém" fantázianevet neki.,
Nálunk ugyan még nem érik a ribizli, de feltétlen kipróbálom majd, ha már lesz.
VálaszTörlésÉrdemes lesz! Aki szereti ha a tészta édes, de a krém savanykás, az nagyon fogja szeretni.
Törlés