Egészség...hosszú élet

Margarin témában olvasok a FB-n. Az milyen káros, hosszú távon megöl minket, de legalább is rengeteg mentális-fizikális károsodásért felelős, amiért mi nem. Hát tényleg?  És a hozzászólásokban ilyen érvek szólnak mellette, hogy könnyen kenhető, nem úgy, mint az egészségesnek mondott vaj.
Én nem tudom letenni a voksom egyik mellett sem. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy nem ismerem se a hatásmechanizmusát, se az előállításának mikéntjét egyiknek sem. Csak homályos ismereteim vannak mindkettőről, csakúgy, mint ezer más, a boltok polcairól levehető élelmiszernek, ehetőnek mondott valamiről.
Amit tudok az az, amit magam is megtapasztaltam, és amit magam is előállítottam saját alapanyagból, abból az időből, amikor kecskét tartottam, fejtem és sajtot s egyéb tejterméket állítottam elő.  A boltok polcain lévő termékekről maximum a bizalom elvén tudok szólni: ott, ahol az alapanyagot előállították és ott, ahol a végtermék megszületett minden szabályosan, rendben történt, azért, hogy ne maradjak éhen - ha már nincs időm bogyót gyűjteni és vadászni - , de vajon ez a bizalmi státusz kiterjedhet arra is, hogy márpedig a lehető legegészségesebb holmit tegyék elém a boltok polcain? És itt már találkozhatunk egy sok ismeretlenes összetevővel, de az is lehet, hogy ennél a kérdésnél már elbukok azon, hogy a termék előállítójának esetleg nem az az elsődleges célja, hogy én jól lakjak, hanem hogy minél több haszon landoljon a kasszájába.
Én megszavazom a bizalmat továbbra is, de igyekszem naprakész lenni a témában, olvasok, termesztek és figyelek, próbálom előásni az ősök tapasztalatait is, talán akkor még nem volt annyira profitközpontú a termelés.
Aztán a világ halad a maga útján, akár gasztronómiáról, akármi másról is van szó...amibe nemigen van beleszólásunk. Vagy mégis? Te mit tudsz tenni a robotizáció, a mesterséges intelligencia, a drónok és társadalmi átalakulások, a globalizáció, a népvándorlás ellen-mellett? Olvass-képezd magad-tudj meg minél többet a körülötted zajló világból - cselekedj, locsolj virágot - legyen gondozottad az ember mellett az állatvilágból is. Ismerd meg magadat.


Megjegyzések

  1. Imádom az aludt tejet, joghurtot, kefirt, meg ilyeneket. De mióta mindenféle gyóccereket veszek ennek meg annak, az üzleti tejtermékektől megy a hasam. Annyira, hogy feladtam. Aztán itthon megaludt a házi tej, mert én meg azt nem tudom inni, túl zsíros. De megkóstoltam a házi aludt tejet és nem megy tőle a hasam. Na ez érdekes, viszont számomra felettébb örvendeztető. Azóta már sokszor ittam, jó sokat és minden rendben.
    Hosszasan beszéltük a fiammal ezt a klíma ügyet, hogy ki mit tehet, és rájöttünk, hogy egyénileg sajnos majdnem semmit. Az emberiségnek kell valamit drasztikusan csinálnia. De az nem következik be, mert nincs hozzá politikai akarat. Nincs ilyen, hogy jobb oldal, bal oldal, ma minden a pénz kezében van.
    Attól függetlenül, annyit megtehetünk, hogy legalább a helyi termelőktől vásároljunk, ami sovány vigasz, de minimum ennyit. A baj az, hogy helyi termelők sem nagyon vannak. Ha mégis akad, a sötétben kell csinálja, mert engedélyt sosem kapna rá az előírások miatt. Viszont az előírásos termékek már tudjuk hova vezetnek... Na legyünk okosok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre inkább úgy látom, hogy örvendjen az, akinek van akkora helye, hogy állatot tartson vagy kertészkedjen. És bár már elkezdődött egy olyan folyamat, hogy el kell gondolkoznunk az étkezésre szolgáló növényekről és állatokról - állítólag már folynak a kutatások az ezeket kiváltó víz-baktérium alapú ételekről - azért még a mi életünkben talán megmarad ez a vegyes táplálkozás. Ugyanis a klímaváltozás szempontjából már rebesgetik, hogy ez is káros lehet. Természetesen itt az állatgyárakról és az óriás zöldséggyárakról lenne szó, nem a kiskertekben kapirgálásról.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés