Hogyan tüntessünk el 5 kg ajándékba kapott...

...őszibarackot, ha a stelázsi már roskadozik a meggy- és cseresznyekompóttól, a már eddig feldolgozott őszi- és sárgabarack lekvártól, és kéne még a hely az ezután következő lecsónak, paradicsompürének, szilvalekvárnak? Ja, és a fagyasztóban is helyszűke van: a zöldséges rekeszt már foglalja a tavasszal eltett medvehagyma, a friss spenót és sóska,és már gyűlik a zöldbab is.  Kéne hely a hamarosan vágásra érett nyulaknak is, tehát nemigen tudok beáldozni egy húsos rekeszt sem.
Szóval nem árt ilyenkor egy összehangolt terv a feldolgozásra, hogy lehetőleg semmi se vesszen kárba, ne az állatállománnyal kelljen feletetni a finomságot, amit ugye, milyen jó dolog télen előkapni?
És persze kis családként mindet megenni sem lehet nyersen,  így  nemigen lehetett késlekedni a döntéssel.

Talán segítségére lehet másnak is ez a poszt a felhasználás sokszínűségéről.

- kompót : a héjától megszabadított, felezett, kimagozott barackokat kifertőtlenített üvegekbe rakjuk, felforralt és langyosra hűlt cukros vízzel felöntjük. A cukros lébe ( 1 l vízhez 30 dkg cukor) kávéskanálnyi citromsavat keverünk azért, hogy a barackok ne barnuljanak meg. Ezután lehet kidunsztolni, illetve így is eláll, némi tartósítószerrel a tetején.

- fagyasztott őszibarack: a lehéjazott, kimagvalt barackokat tálcán szétrakosgatva fagyasztóba tesszük, majd pár óra fagyasztás után kivéve bezacskózzuk őket (így nem veszíti el a formáját).

- lekvár: most nem készült, mert pár hete ezen már túl vagyok, annál többre nemigen lesz szükségem, még ha azt is hozzá számolom, hogy a vendégeknek is felkínálom őket a reggelijükhöz.

- barackos gombóc: a szilvás gombóc mintájára a krumplis gombócokat megtölthetjük barackokkal is. Lehet a gombócokat pirított morzsa helyett cukros darált dióba forgatni.

- barackos pite: pitetésztából mindig nagyobb mennyiséget készítek, és kisebb adagokban lefagyasztva tárolom. Jól jön ilyen esetekre: rövid idő alatt kienged, és már lehet is belenyomkodni a formába:))

Milyen ötletetek van még?



(képek most a keresőből jöttek)

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Nem magyar találmány, nem ismerem, de már hallottam róla. Miből is áll?

      Törlés
  2. Olyan sűrűre kell főzni, pont mint a lekvárt, ugyanolyan édes is, de nagyon csípős is, és fűszeres: a gyömbértől a római köményen át a kardamommagig, fahéjig, szegfűszegig, fokhagymáig bármi kerülhet bele. Indiai szósz, mindenféle ételek mellé adják, sült húsokhoz, sajtokhoz egyenesen pazar. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit merész párosítás nekem a mézédes barack mellé a fokhagyma meg az édeskömény, de a többi egzotikus fűszer is. Hmm. lehet, hogy teszek egy próbát azért.

      Törlés
    2. Elsőre szokatlan, de csak míg meg nem kóstolod. Nagyon jól össze tudnak simulni az ízek egy csatniban, ha kellő ideig főzzük. :) A neten találsz recepteket, nálam is van.

      Törlés
  3. Mi is kaptunk 10 kiló szilvát ajándékba. Befőztük kompótba, ilyen cukorpótlóval (sosem tudom a nevét... kék doboz..). Nagyjából én szoktam hígítva inni a szirupját, sok citrommal keverve...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés