2016. február 25., csütörtök

Dió - téma

A jó magyar diónak világszerte nagy híre van. Vajon idehaza is megbecsüljük ennyire?
Én két diófáról gyűjtök termést és a következő módokon használom fel:
- darált dióként süteményekbe, kifőtt tésztára
- durvára vágva sajttálakhoz, kóstolókhoz
- daraboltan állandóan van az asztalon kínálónak
- aszalt szilvát töltöttem vele
- gasztroajándékként termelői mézet díszítek vele - és más magvakkal is
- ha sajtot készítek, azt is ízesítem vele
- reggeli alapanyag zabpehelyhez, céklapüréhez stb.
- tökmagolajjal, dióolajjal keverve, tejjel felfőzve a darált dió töltelék lehet palacsintákba, buktába stb.
- gyerekcsoportoknak is tartalékolok a diótörő játékunkhoz
- a pipik is kapnak belőle, hisz az olajos magvak meghozzák a "tojókedvet":))
- diólevelet szárítva teának főzöm (étvágyjavító, emésztést serkentő,, baktériumölő hatása is van, és öblítőnek is használhatjuk hajmosáskor, csodásan megfiatalítja a hajat)
- szappankészítésnél is használom a morzsolt diólevelet, illetve az apróra tört dióhéjat.

És Ti mi mindenre használjátok még a diót?

Az alábbi cikket a
www.positivecommunications.hu oldalról ollóztam, érdekességként ajánlom olvasásra.


A külföldiek elkapkodják a magyar diót
50 éves a dió kézben oltása Magyarországon

Februárban befejeződött a dió kézben oltása, amellyel a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) felkészült a 2017-es értékesítésre. A nagy diótermelő országokban világszerte alkalmazott, 50 éve meghonosított technológiával a nemzeti kincsek megóvására létrejött szervezet eleget tehet a megnövekedett piaci igényeknek. A külföldiek ugyanis hamar felvásárolják a rendelkezésre álló diókészletet, a telepíteni szándékozók pedig az oltványokat.

50 éves Magyarországon a dió kézben oltása, amelyet dr. Szentiványi Péter professzor, a magyar dió atyja honosított meg hazánkban, ezzel is megalapozva a jelenlegi kiemelkedő pozíciónkat a piacon. Magyarország ugyanis világviszonylatban is az egyik legjobb diótermelő ország. A magas minőséget pedig évtizedek óta tartani tudjuk.

A zárt helyiségben, asztalnál is kényelmesen végezhető eljárással a téli holtszezonban előkészíthető a legjobb minőségű oltvány, amely 3 hét alatt összeforr, majd megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabadföldre ültethető. Az angolnyelves párosítás néven is elterjedt műveletet az intézet szakemberei végzik, akik napi 8 órában 400 alanyt oltanak be fejenként.

Hazánkban évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő, ám ez a mennyiség is kevésnek bizonyul, hiszen a kiváló minőségű magyar étkezési dió igencsak keresett a külföldiek körében, híre még a neves francia és kaliforniai diót is felülmúlja.

„Akkora az igény a magyar dió oltványokra, hogy egyelőre nem tudjuk, lesz-e belőle elég. Kelet-Európa egyik legnagyobb dióoltvány-előállítójaként igyekszünk gondoskodni a megfelelő készletről, ezért szakembereink februárban már be is fejezték a dió kézben oltását. Célunk, hogy nemzeti kincsünket legjobb tudásunk szerint óvjuk és termesszük. Az ország hírnevét öregbíti a magas minőséget képviselő magyar dióoltvány, amelyre számos európai ország igényt tart, de természetesen mi mindig igyekszünk a magyar gazdákat előnyben részesíteni.” – magyarázta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

A kézben oltás magyar honosításának ötvenedik évfordulóján dr. Szentiványi Péter professzor elmondta, hiszi, hogy ezzel a módszerrel alapozta meg a hazai legjobb minőségű diókat. A világhírű szakember a népi megfigyelésekre építve végzett évtizedekig diónemesítést, amelynek során a parasztemberek által legértékesebbnek tartott diófákat hasonlította össze.

„A magyar parasztemberek már több száz éve szelektálják a diót úgy, hogy a legjobb diófáról magot vetnek, elültetik a fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket kivágják.  Nekem csak kérdeznem kellett őket, hogy egy-egy faluban melyik ez a legtöbbet érő fa.  Hittem nekik, miért ne hittem volna? És utána én ezeket a fajtákat kereszteztem. Így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi 117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták.” – mondta el dr. Szentiványi Péter, diónemesítő és termesztő.

A rómaiak által királyi diónak keresztelt héjas gyümölcs rászolgál az elnevezésre. A szilaj,  kemény fa királyi módon uralkodik a területén, akkora árnyékot vet, hogy semmi nem él meg alatta. Ezért nem érdemes más növényekhez túl közel ültetni. A dió régi termékenységi jelkép is. A népi mondás szerint, ha bőséges a diótermés, gazdag lesz a gyermekáldás.

3 megjegyzés:

 1. Megpróbálom a diólevél teát, hátha segít rajtam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Próbáld ki, nagyon finom. A friss júniusi zsenge leveleket érdemes hozzá szedni és szárítani.

   Törlés
 2. Zsuzsa, szuper felhasználási módokat soroltál fel!! Hajmosásról adnál további infot, kérlek? köszönöm előre is - Ági

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails