Dió - téma
A jó magyar diónak világszerte nagy híre van. Vajon idehaza is megbecsüljük ennyire?
Én két diófáról gyűjtök termést és a következő módokon használom fel:
- darált dióként süteményekbe, kifőtt tésztára
- durvára vágva sajttálakhoz, kóstolókhoz
- daraboltan állandóan van az asztalon kínálónak
- aszalt szilvát töltöttem vele
- gasztroajándékként termelői mézet díszítek vele - és más magvakkal is
- ha sajtot készítek, azt is ízesítem vele
- reggeli alapanyag zabpehelyhez, céklapüréhez stb.
- tökmagolajjal, dióolajjal keverve, tejjel felfőzve a darált dió töltelék lehet palacsintákba, buktába stb.
- gyerekcsoportoknak is tartalékolok a diótörő játékunkhoz
- a pipik is kapnak belőle, hisz az olajos magvak meghozzák a "tojókedvet":))
- diólevelet szárítva teának főzöm (étvágyjavító, emésztést serkentő,, baktériumölő hatása is van, és öblítőnek is használhatjuk hajmosáskor, csodásan megfiatalítja a hajat)
- szappankészítésnél is használom a morzsolt diólevelet, illetve az apróra tört dióhéjat.
És Ti mi mindenre használjátok még a diót?
Az alábbi cikket a
www.positivecommunications.hu oldalról ollóztam, érdekességként ajánlom olvasásra.
Én két diófáról gyűjtök termést és a következő módokon használom fel:
- darált dióként süteményekbe, kifőtt tésztára
- durvára vágva sajttálakhoz, kóstolókhoz
- daraboltan állandóan van az asztalon kínálónak
- aszalt szilvát töltöttem vele
- gasztroajándékként termelői mézet díszítek vele - és más magvakkal is
- ha sajtot készítek, azt is ízesítem vele
- reggeli alapanyag zabpehelyhez, céklapüréhez stb.
- tökmagolajjal, dióolajjal keverve, tejjel felfőzve a darált dió töltelék lehet palacsintákba, buktába stb.
- gyerekcsoportoknak is tartalékolok a diótörő játékunkhoz
- a pipik is kapnak belőle, hisz az olajos magvak meghozzák a "tojókedvet":))
- diólevelet szárítva teának főzöm (étvágyjavító, emésztést serkentő,, baktériumölő hatása is van, és öblítőnek is használhatjuk hajmosáskor, csodásan megfiatalítja a hajat)
- szappankészítésnél is használom a morzsolt diólevelet, illetve az apróra tört dióhéjat.
És Ti mi mindenre használjátok még a diót?
Az alábbi cikket a
www.positivecommunications.hu oldalról ollóztam, érdekességként ajánlom olvasásra.
A külföldiek elkapkodják a magyar diót
50 éves a dió kézben oltása Magyarországon
Februárban befejeződött a dió kézben
oltása, amellyel a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN)
felkészült a 2017-es értékesítésre. A nagy diótermelő országokban világszerte
alkalmazott, 50 éve meghonosított technológiával a nemzeti kincsek megóvására
létrejött szervezet eleget tehet a megnövekedett piaci igényeknek. A külföldiek
ugyanis hamar felvásárolják a rendelkezésre álló diókészletet, a telepíteni
szándékozók pedig az oltványokat.
50 éves
Magyarországon a dió kézben oltása, amelyet dr. Szentiványi Péter professzor, a
magyar dió atyja honosított meg hazánkban, ezzel is megalapozva a jelenlegi
kiemelkedő pozíciónkat a piacon. Magyarország ugyanis világviszonylatban is az
egyik legjobb diótermelő ország. A magas minőséget pedig évtizedek óta tartani
tudjuk.
A zárt helyiségben,
asztalnál is kényelmesen végezhető eljárással a téli holtszezonban
előkészíthető a legjobb minőségű oltvány, amely 3 hét alatt összeforr, majd
megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabadföldre
ültethető. Az angolnyelves párosítás néven is elterjedt műveletet az intézet
szakemberei végzik, akik napi 8 órában 400 alanyt oltanak be fejenként.
Hazánkban évente
mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő, ám ez a mennyiség is kevésnek
bizonyul, hiszen a kiváló minőségű magyar étkezési dió igencsak keresett a
külföldiek körében, híre még a neves francia és kaliforniai diót is felülmúlja.
„Akkora az igény a magyar dió oltványokra,
hogy egyelőre nem tudjuk, lesz-e belőle elég. Kelet-Európa egyik legnagyobb
dióoltvány-előállítójaként igyekszünk gondoskodni a megfelelő készletről, ezért
szakembereink februárban már be is fejezték a dió kézben oltását. Célunk, hogy
nemzeti kincsünket legjobb tudásunk szerint óvjuk és termesszük. Az ország
hírnevét öregbíti a magas minőséget képviselő magyar dióoltvány, amelyre számos
európai ország igényt tart, de természetesen mi mindig igyekszünk a magyar
gazdákat előnyben részesíteni.” – magyarázta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN
ügyvezető igazgatója.
A kézben oltás magyar
honosításának ötvenedik évfordulóján dr. Szentiványi Péter professzor elmondta,
hiszi, hogy ezzel a módszerrel alapozta meg a hazai legjobb minőségű diókat. A
világhírű szakember a népi megfigyelésekre építve végzett évtizedekig
diónemesítést, amelynek során a parasztemberek által legértékesebbnek tartott
diófákat hasonlította össze.
„A magyar parasztemberek már több száz éve
szelektálják a diót úgy, hogy a legjobb diófáról magot vetnek, elültetik a
fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket
kivágják. Nekem csak kérdeznem kellett őket, hogy egy-egy faluban melyik
ez a legtöbbet érő fa. Hittem nekik, miért ne hittem volna? És utána én
ezeket a fajtákat kereszteztem. Így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi
117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták.” – mondta el dr. Szentiványi
Péter, diónemesítő és termesztő.
A rómaiak által királyi diónak
keresztelt héjas gyümölcs rászolgál az elnevezésre. A szilaj, kemény fa királyi módon uralkodik a
területén, akkora árnyékot vet, hogy semmi nem él meg alatta. Ezért nem érdemes
más növényekhez túl közel ültetni. A dió régi termékenységi jelkép is. A népi
mondás szerint, ha bőséges a diótermés, gazdag lesz a gyermekáldás.
Megpróbálom a diólevél teát, hátha segít rajtam.
VálaszTörlésPróbáld ki, nagyon finom. A friss júniusi zsenge leveleket érdemes hozzá szedni és szárítani.
TörlésZsuzsa, szuper felhasználási módokat soroltál fel!! Hajmosásról adnál további infot, kérlek? köszönöm előre is - Ági
VálaszTörlés