Ősz a kertben

Immár elérkezett az ideje, hogy végleges búcsút mondjak kertemnek az idei évre, mert akárhogy is nézem, itt már nem terem "babér":))
A másodvetésnek elvetett borsó persze épp virágzik, és majdnem sikerült neki hüvelyeket fejleszteni...A patakparti hidegebb klíma azonban nem kedvez már a másodvetésnek, ezt a jövőre nézve is figyelembe kell vennem.
Az idei első évünkben  nagyon későn kerültek ki a palánták a veteményesbe. A nyári csúcsmeleg mindennek nagyon kedvezett ebben a hűvös-nedves közegben, azonban az október elejei első talaj menti fagyok tönkretették az uborkát, a cukkinit, a paprikát és a paradicsom levélzetét is, hiába volt napközben kellemes, tavaszias az idő. És talaj menti fagy csak itt a patakparton volt, a falu fentebbi részein nem.
Szóval úgy kell elképzelnem a jövő tavaszi veteményezést, hogy jóval korábban biztos nem fogok tudni ültetni, ugyanezen okok miatt. A patakparton tavasszal is később melegszik át úgy a föld, hogy ne érje kár a magokat, palántákat. Így jobban meg kell válogatnom, mit is fogok ültetni, minek fog kedvezni ez az "éghajlat".
Zsófival lebontottuk a kerítést, eltettük télire a cölöpöket. 
A sárgarépát felszedtem, viszont a földben maradt még némi cékla - ők is hamarosan sorra kerülnek, a szintén másodvetésű feketeretek, és meglátjuk, mi lesz a karfiolból, mert rózsákat nem látok a levélzet közt...Viszont ők nagyon jól elvannak ezen a klímán. Kapor is árválkodik még valamennyi, talán ennek a növénynek sem árt a hidegebbre forduló idő. - Rengeteget fagyasztottam és szárítottam belőle, nekem nagy kedvencem a kapor!
Ha találnánk embert-gépet, ami meg tudna fordulni ezen a szűk területen, felszántatnánk a kiskertem háromszorosát, melynek egyharmadára pár gyümölcsfát ültetnék. A két meggyfából egy nem eredt meg, viszont a csicsókám óriásira nőtt, és az első terméseket már szedegetem a földből. Kíváncsian várom, hogyan fog elszaporodni a telekhatáron. Persze segítek neki: a kigyűjtött gumók egy részét negyedelem, és ledugdosom a földbe, hogy terjeszkedjen és legyen minél több belőle. Téli reggelik remek zöldsége!
Első csicsóka termésem

Sárgarépa: zöldje a nyusziké lett, de a lovak is szerették


Virágzik a borsó



 És egy kis gombatanoda: felismeri valaki?

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés