Ősz a kertben - terménybőség
Mindennapjaimhoz tartozik mostanság fonott kosárral lesétálni a Bittvaparti Édenkertünkbe, és elégedetten összeszedni az aznapi termést.
Naponta készülnek a savanyúságok uborkából, sűrítmény a paradicsomból töltött paprikához, vagy épp darabolt paradicsom bruscettához. A padlizsánból üvegbezárt krémek lettek - és lesznek még folyamatosan.
A káposzta egy része nyúleledellé vált, amit megmentettem, abból kovászolt savanyúság készült.
Szívmelengető érzés, hogy a húsleveshez le kell sétálnom a kertbe (kb. 50 m), és onnan, és akkor húzkodni fel a répát, tépni le a zeller méregzöld leveleit. (A karalábék már a fagyóból kerülnek ki).
A cékla mindennapos barátom, 2-3 bébiméretűből párolok magamnak reggelirevalót, amihez diót, zabpelyhet keverek egy kis citromlével, fahéjjal. Energiát adó, finom-édes reggeli: paleosok, ketogének is fogyaszthatják!
A zöldbabon nem győzök csodázni: még azok a tövek is teremnek, amiket nálam szakavatottabb kertészkedők már kihúzkodásra ítéltek volna.
A másodvetésű borsó is kikelt, nem tudom, sikerül-e még virágba borulnia.
Tetemes a csilipaprika és az almapaprika termésem - nem úgy, mint a zöldpaprikáé. A csiliből darált ételízesítőt, az almapaprikából savanyúságot készítek. A dédelgetett habanerom viszont még csak most virágzik, kíváncsian várom, hogy lesz-e termés rajta. Jövőre korábban kell beszereznem a palántáját, mert igen hosszú a tenyészideje.
És most szárítom a fűszerkertem terméseit, ha az idő engedi a napon, párás, esős napokon pedig a rekeszek a konyhában illatoznak a kakukkfűtől, kaportól, majorannától, csombortól., bazsalikomtól.
Naponta készülnek a savanyúságok uborkából, sűrítmény a paradicsomból töltött paprikához, vagy épp darabolt paradicsom bruscettához. A padlizsánból üvegbezárt krémek lettek - és lesznek még folyamatosan.
A káposzta egy része nyúleledellé vált, amit megmentettem, abból kovászolt savanyúság készült.
Szívmelengető érzés, hogy a húsleveshez le kell sétálnom a kertbe (kb. 50 m), és onnan, és akkor húzkodni fel a répát, tépni le a zeller méregzöld leveleit. (A karalábék már a fagyóból kerülnek ki).
A cékla mindennapos barátom, 2-3 bébiméretűből párolok magamnak reggelirevalót, amihez diót, zabpelyhet keverek egy kis citromlével, fahéjjal. Energiát adó, finom-édes reggeli: paleosok, ketogének is fogyaszthatják!
A zöldbabon nem győzök csodázni: még azok a tövek is teremnek, amiket nálam szakavatottabb kertészkedők már kihúzkodásra ítéltek volna.
A másodvetésű borsó is kikelt, nem tudom, sikerül-e még virágba borulnia.
Tetemes a csilipaprika és az almapaprika termésem - nem úgy, mint a zöldpaprikáé. A csiliből darált ételízesítőt, az almapaprikából savanyúságot készítek. A dédelgetett habanerom viszont még csak most virágzik, kíváncsian várom, hogy lesz-e termés rajta. Jövőre korábban kell beszereznem a palántáját, mert igen hosszú a tenyészideje.
És most szárítom a fűszerkertem terméseit, ha az idő engedi a napon, párás, esős napokon pedig a rekeszek a konyhában illatoznak a kakukkfűtől, kaportól, majorannától, csombortól., bazsalikomtól.
A kerítésre hajnalkát futtattam |
Némi saláta és kapor |
Ágyások ősszel |
Nini, egy méretes uborka! |
Csemegekukorica |
Fűszerkertem - autógumikban |
Kakukkfű-dömping |
Majoranna |
Lila bazsalikom |
Csombor |
Rekeszekben napfürdőznek a fűszerek |
Paradicsom üvegbe zárva - és a kedvenc paradicsomital |
Napi termés |
Illatfelhő - érzitek? |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése