Egy kis helyi kultúrtörténet: Esterházy Pál

A bejegyzés apropóját a gannai Esterházy mauzóleumban pénteken tartott koszorúzás adja, ahol helyi és pápai prominensek hajtottak fejet a család itt eltemetett tagjai közül az első világháborúban száz éve hősi halált halt Esterházy Pálnak.
A méltatásban elhangzott a pápai születésű gróf életútja egészen az 1915. június 26-án a galíciai Dziewietniki községnél ütközet közben bekövetkezett haláláig.
Ifjúkorában Debrecenben a Vilmos-huszároknál teljesített szolgálatot, és arról vált híressé, bárkinek adott kölcsönt, és sohasem kérte vissza.
1909-ben feleségül vette néhai Andrássy Gyula miniszterelnök unokáját, a rendkívüli szépségű Andrássy Ilonát. Pál gróf sógornője pedig Andrássy Katinka, Károlyi Mihály felesége volt, aki így írt a grófról:
"Sok más történet mellett azt is beszélték róla, hogy egyszer lóháton ment fel a lépcsőn ezredese lakásáig, és hatalmas csokor rózsát nyújtott át parancsnoka feleségének, akinek udvarolt. Egy másik alkalommal hurokra kerítette kutyáját a sintér (...), mire ő az elfogott kutyákat szállító szekér után nyargalt, s kivont karddal kényszerítette a kutyapecért, hogy engedje szabadon a megrémült, pusztulásra szánt kutyákat, és térden állva kérjen tőlük bocsánatot."
Esterházy Pál a mozgósítás első napján bevonult és parancsőrtisztként szolgált, azonban ezt túl kényelmesnek találta, ezért kérte parancsnokát, hogy őt is ossza be a lövészárkokban harcolók közé, ahol aztán vakmerően, halált megvető bátorsággal harcolt. Vitézségéért megkapta a signum laudist és a vaskeresztet. Századosi rangjáról Pápán csak a halálhírével együtt szereztek tudomást. Pápa és környéke így egy nemes lelkű jótevőjét veszítette el.
Még több érdekességet a grófról itt olvashattok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról