Kutyavédelem - Forestoval

Az enyhe tél után nagyon gyorsan kitavaszodott, és kertész ember, állatorvos nem győzi rebesgetni, hogy rovar- parazita invázióra számíthatunk úgy a kertekben, mint az állatainknál. Újra számíthatunk a gyapjas pille megjelenésére, aminek nyomaival épp a tavaszi nagytakarításkor találkoztam az ajtófélfákon, eresz alatti falmélyedésekben puha, vattaszerű pamacsok formájában.
Háziállataink veszedelmes vérszívói, a kullancsok is vidáman kiteleltek, különböző fejlődési alakjaik (lárva, nimfa, kifejlett alak) más-más gazdákon szív vért. A kutyákon, macskákon, és az emberen is a kifejlett alak élősködik, s mivel a vérszíváshoz 2-4 napra van szükségük ezért igen erősen rögzítik szájszervüket a gazdaállat bőrébe. Így tudják ezt a táplálkozási időszakot nyugodtan átvészelni. Sajnos, a kórokozókat is ilyenkor juttatják a véráramba, ami közül a kutyákra a legveszélyesebb a babéziózis és a Lyme-kór. E betegségek közül a babéziózis akár pár nap alatt is a kutyus vesztét okozhatja, hisz a kezdeti tünetek: a bágyadtság, kedvetlenség még nem annyira feltűnő jelenség. A támolygás, zavartság, nyálzás már annál inkább, és ha legkésőbb ilyentájt nem kap az eb kezelést, elpusztulhat.
Én idén szót fogadtam az állatorvosunknak, és a bolha- és kullancsinváziót kivédeni Foresto nyakörvvel próbálkozom Boginál és Tücsöknél. Már jó egy hónapja a nyakukon van a "védelem", mely kb. nyolc hónapra biztosítja a kutyák jó közérzetét, bolha- és kullancsmentességét. Eddigi tapasztalataim kiválóak, szinte egyáltalán nem látom őket vakarózni. Kullancsot ugyan találtunk rajtuk, bár még nem kapaszkodott a bőrükbe. Talán ez is a nyakörv hatásosságát bizonyítja.
Tücsök nagyon hadakozott a felhelyezéskor és még utána is órákon keresztül nyújtogatta a nyakát:))

A cucc doboza is ízléses, apró kacatok tárolására alkalmas

Bogi "nagyasszony" Forestoval bolhátlanítva

Megjegyzések

  1. Ez a póz!
    Mi egyébként állatpatikában szoktunk venni egy csöpögtethető szert, amit a gugya nyakára, marjába kell belemasszírozni, s néhány hónapig, kb 2, 3, védettséget ad az élősködők ellen. Bár alapvetően nem szokott benne lenni túlzott mértékben.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

A jancsikályháról