Bodzás házisajt

Épp csak alábbhagyott az akácillat itt a Bakonyalján, már tombol a bodzavirágzás, óriási tányérokkal lep meg a rengeteg Bittva-parti bodzabokor! Tonnaszám gyűjthetném! Itt aztán nem kell attól tartani, hogy benzingőz és füstszennyezett lenne e növény, s a patakparti vegetáció  még a nedvességet is a tiszta vízű Bittvából szívhatja magába.
Az állandó szereplő bodzaszörpöt már elkészítettem, ha nem is magunknak, de a Portánkra betoppanó turistáknak és vendégeknek.
A következő begyűjtésből bodzadzsem lesz, erről is található már recept a blogon.
Azonban úgy hiszem, bodzás sajttal még nemigen találkoztam, úgyhogy stipi-stopi levédetem, kérek minden blogolót, csak e bejegyzésre való hivatkozással vigye tovább a receptet:))!

Az alap sajtrecept azoknak is kedvez, akik nem kívánnak oltót és kultúrát vásárolni a sajtkészítéshez. (Bár megjegyzem, érdemes, mert sokkal izgalmasabb sajtokat lehet velük előállítani!)

Hozzávalók a bodzás sajthoz:

15 tányér bodzavirág
50 dkg túró
1 liter tej
5 dkg vaj
1 tojás
kk. só
kk. szódabikarbóna

A tejet a bodzavirágokkal felmelegítettem, majd 1 órát állni hagytam. Ezután a virágokat kiszedtem a tejből, majd a langyos tejet rászűrtem a túróra (némi virágocska azért belekerült dísznek a masszába) és felforraltam, kavargattam pár percig.
A masszához vajat, tojást, sót és szódabikarbónát adtam, és további 10 percig főzve csomómentessé kavargattam.
Formába öntöttem és kihűlés után hűtőbe tettem.
Másnap fogyasztható.

Érdekes, különleges ízt ad a sajtnak a bodzavirág, mindenképpen ajánlom kipróbálásra!

Vaj kerül bele

A leszűrt bodzavirág



Fürjtojásból 3 ad ki egy tyúktojást

A formában

Megjegyzések

  1. Bodzás sajtról még tényleg nem hallottam, biztos izgalmas lehet! Maga az alapötlet is Tőled származik? A bodza nálunk is virágzik, pont a hétvégére terveztem a szedését. Az akácszörpök készen vannak, épp most kerülnek be a kamrába.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Annamari!
      Igen, az alapötlet is az enyém, ezért írtam, hogy levédetem:)). A googleban nem találtam semmi hasonlót, amikor rákerestem.
      Viszont Neked azt javaslom, ha szeretnéd kipróbálni, csakis oltósan és kecsketejből! Legközelebb az enyém is így fog készülni!

      Törlés
  2. Na ezt is kipróbálom....mert itt is tonnaszám terem a bodza.. le is főztem már vagy ötven liter szörpöt..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Füstölt nyúlcomb

Nyúlszalámi

Feta sajt készítés